Fidesz kétharmad ide vagy oda, Magyarország igazi menedékországgá válhat

2018.04.16
Portfolio.hu
A populizmus ellenére óriási különbség van Lengyelország és Magyarország, illetve a másik oldalon Törökország és Oroszország politikai kockázatai között, és ez a kötvényhozamok közelmúltban látott elmozdulásában is kiütközik - hívja fel a figyelmet a Bloomberg cikke. A magyar és a lengyel állampapírok különösen vonzóvá válhatnak a geopolitikai feszültségek fokozódásával, hiszen bár nincsenek kitéve olyan nagy politikai kockázatoknak, mégis érdemi hozamot biztosítanak a befektetőknek az alacsony eurózónás hozamkörnyezethez képest.


A nyugati országok és Oroszország utóbbi hetekben kiéleződött konfliktusa, illetve a szíriai háborús helyzet nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt időszakban az orosz és a török állampapír-hozamokban is érdemi emelkedést láthattunk (a törököknél erre rátesznek a piaci szereplők meglátása szerint túl laza monetáris politika körüli aggodalmak is).

Fidesz kétharmad ide vagy oda, Magyarország igazi menedékországgá válhat


A növekvő geopolitikai kockázatok miatt a befektetők alternatív lehetőségek után kutatnak, a régión belül pedig Lengyelország és Magyarország tűnik ideális választásnak. Két okból is: az államkötvények hozamában nyoma sincs ezeknek a politikai feszültségeknek, annak ellenére, hogy mindkét országnak feszült a viszonya az Európai Unióval, az eurózónához képest viszont magasabb hozamokra lehet szert tenni.

Fidesz kétharmad ide vagy oda, Magyarország igazi menedékországgá válhat


Az Oroszországot és Törökországot övező bizonytalanság relatíve biztonságosabbá teszi a kelet-közép-európai országokat, ami a befektetők részéről további eszközátcsoportosításokat eredményezhet a jövőben, főleg, ha az Európai Központi Bank nem lesz agresszívebb a monetáris politikai szigorításban, mint ahogy arra most a piaci szereplők számítanak.

- nyilatkozott a Bloombergnek Esther Law, Európa legnagyobb alapkezelőjének, az Amundinak a feltörekvő kötvénypiaci szakértője.

A cikk hozzáteszi, hogy a lengyel kormány látszólag az EU-val való konfliktus rendezésére törekszik, ami tovább mérsékli a politikai kockázatokat, még vonzóbbá téve a helyi eszközöket. Magyarország kapcsán a fő kockázatot a Fidesz kéthamrados győzelme után a jogállamisági helyzet további romlása jelenti, ez azonban eltörpül az orosz és török állapotokkal szemben: egészen addig, amíg megmarad a költségvetési fegyelem és folytatódik a dinamikus növekedés, a magyar állampapírok is a fokozódó geopolitikai kockázatok nyertesei lehetnek.

Határozottan arra számítunk, hogy a jövőben folytatódhat a török és orosz eszközökből biztonságosabb országokba való menekülés, aminek a kelet-közép-európai országok mellett néhány latin-amerikai ország lehet a nagy nyertese.

- fogalmazott Simon Quijano-Evans, a közel 300 milliárd dollárnyi befektetést kezelő Legal & General Investment Management feltörekvő piaci stratégája.(Címlapkép forrása: MTI/EPA/Domenic Aquilina)