Gigantikus tojófarm épülhet Vas megyében

2018.08.09
Portfolio.hu
Egy tervei szerint 900 ezer férőhelyes tojófarmot hozna létre egy német befektető Vas megyében, Mikosszéplak határában. A beruházáshoz már meg is szerezték a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt - írja a Magyar Idők.


Egy hatalmasnak számító, 900 ezer férőhelyes tojófarmot hozhatnak létre Mikosszéplak mellett Vas megyében. A Vas Megyei Kormányhivatal a napokban adta ki erre a környezetvédelmi és az egységes környezethasználati engedélyt, ezen kívül a farmnak állategészségügyi működési engedélyre is szüksége lesz, amit az illetékes járási hivatal adhat meg. A beruházást a Duna Tojás Kft. hajtja végre, a frissen alapított győri székhelyű cég mögött németországi tulajdonos áll.

A kft. ügyvezetője, Bojtos Zoltán a lapnak elmondta, már csak egyetlen engedélyre várnak, és indulnak a bontási majd az építési munkálatok. Induláskor "csak" 450 ezer férőhellyel működik majd a farm, és az első öt évben szinte biztosan nem pörög majd 900 ezer férőhellyel, ahogy az az eredeti tervben szerepel. A bővítésről a működés eredményességének függvényében döntenek.

A beruházás értéke mintegy hárommilliárd forint, az összeg csaknem felét magántőkéből finanszírozza a német tulajdonos, míg a fennmaradó részt hitelből, többek között egy hazai pénzintézet által nyújtott kölcsönből fedezik. A működéshez 20-25 alacsony képzettségű emberre van szükségük, az alkalmazottakat szerintük a környező településekről veszik fel. Ezen kívül a környéken működő takarmánykeverő üzemnek is jelentős megrendelést adnak majd, ahogyan a keltetéssel foglalkozó gazdálkodók együttműködésére is számítanak. A termelés jó részét exportra szánják, de a magyar piacban is látnak még lehetőségeket.

A cég mögött álló tulajdonos Stefan Pohlmann, vagyis annak az Anton Pohlmannak a fia, akii az elmúlt években több országban is botrányba keveredett, Németországban és Amerikában el is tiltották a nagyüzemi állattartástól - írja a lap

Anton Pohlmann sajtóhírek szerint hazájában még az 1990-es években több tízezer, szalmonellával fertőzött tyúkot a szellőzőrendszer kikapcsolásával "ítélt halálra", 1993 és 1996 között pedig méregnek számító nikotin-szulfáttal permeteztetett az istállókban.

(Magyar Idők)