Goldman: öveket becsatolni, a háború óta nem történt ilyen!

2018.05.14
Portfolio.hu
Az amerikai költségvetési hiány és a munkanélküliségi ráta ellentétes pályán vannak, amire a második világháború óta nem volt példa - idézi a Goldman Sachs elemzését a CNBC. Az amerikai befektetési bank szerint emiatt további hozamemelkedésre kell felkészülni a tengerentúlon.


Miközben a költségvetési hiány fokozatosan emelkedik, a munkanélküliség újabb és újabb mélypontra tud esni Amerikában - hívja fel a figyelmet a Goldman. Márpedig hasonlóra a világháború óta nem volt példa. Ez pedig oda vezethet, hogy a finanszírozási költségek emelkedésével párhuzamosan egyre több pénzt kell bevonnia a kormányzatnak, így a hozamok tovább emelkedhetnek a jelenlegi 3%-ról 2019 végére 3,6%-ra.

A deficit emelkedését tovább fűtheti a most kezdődő költségvetési stimulus, ami főleg válságot követő évekre szokott jellemző lenni, most viszont már majdnem tíz év eltelt a krízis óta. A legfrissebb hírek szerint a munkanélküliség 3,9%-ra csökkent, miközben a deficit 668 milliárd dollár volt tavaly, és 2020-ra elérheti az 1000 milliárdot.

Emiatt az USA-nak akkor kell mé több állampapírt kibocsátania, amikor a Fed már nem lesz jelen a piacon vevőként, ez okozza majd a hozamok további emelkedését.