Gyengébbek lettek a fontos kínai adatok a vártnál

2018.05.15
Portfolio.hu
Kínában gyorsult az ipari termelés, miközben lassult a kiskereskedelmi forgalom és az állóeszköz beruházások növekedési üteme áprilisban, de mindhárom adat elmaradt az elemzői várakozások konszenzusától. Az első negyedéves GDP-adat stabilan 6,8%-os éves növekedést mutatott, ami mindezek ellenére kissé a várt feletti lett és magasabb az idei évre átlagosan várt 6,5%-nál. A jelek szerint a részvénybefektetők nem a GDP-adatra, hanem az áprilisi makroadatokra koncentráltak, mivel ma a kínai piacon mérsékelt süllyedést mutatnak a vezető indexek a tegnap esti kedvező amerikai zárás után is.


A kínai statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy a múlt hónapban az ipari termelés 7 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők szerényebb, 6,3 százalékos emelkedést vártak a márciusi 6 százalékos növekedés után, ami hat hónapja a legkisebb bővülés volt. Tavaly a kínai ipari termelés 6,6 százalékkal nőtt, felülmúlta a 2016. évi 6 százalékot.

A kínai statisztikai hivatal szerdán arról is beszámolt, hogy áprilisban a kiskereskedelmi forgalom 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kisebb növekedés a márciusi 10,1 százalékhoz képest és szerényebb a szakértők véleményének az átlagában szerepelt 10 százaléknál is. Tavaly a kiskereskedelmi forgalom növekedése 10,2 százalékra lassult az egy évvel korábbi 10,4 százalékról.

Ugyancsak szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint az állóeszköz-beruházások a várt 7,4 százaléknál szerényebben, 7 százalékkal nőttek az április végével záródott idei első négy hónapban éves összevetésben, az előző három hónapban mért 7,5 százalék után. Az állóeszköz-beruházások tavaly 7,2 százalékkal, 1999 óta legkisebb ütemben nőttek, 2016-ban 8,1 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Az idei első negyedévben éves összevetésben 6,8 százalékkal nőtt Kína bruttó hazai összterméke (GDP), csakúgy mint az előző negyedévben. A kínai gazdaság tavaly a vártnál erősebb ütemben, 6,9 százalékkal bővült. A kínai vezetők az idei évre 6,5 százalékos növekedést tűztek ki célul.