Gyorsan felállhat az európai IMF

2017.04.21
Portfolio.hu
Azt gondolom, hogy rövid idő alatt át lehetne fordítani az európai állandó válságkezelési alapot az európai IMF-fé, és a jövőbeli európai mentőcsomagokból ki kell zárni az IMF-et - többek között ezeket hangsúlyozta Washingtonban az IMF tavaszi közgyűlése keretében a Reuters szerint a német pénzügyminiszter.


Wolfgang Schäuble ezzel egy régi témát "melegített fel", ugyanis a görög válság akut fázisában létrehozott ideiglenes (EFSF), majd 500 milliárd eurós állandó (ESM) válságkezelő alapnál sokszor felmerült, hogy a tényleges Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára kellene tovább fejleszteni. Ezeknek a terveknek az (volt) a célja, hogy ha Európában újra kitör a válság (pl. a túlzottan magas adósságállományok miatt), akkor legyen egy saját válságkezelő mechanizmusuk, és ne kelljen a washingtoni szervezethez fordulni. A görög válságkezelés során sok feszültség volt abból é erre rá is játszottak a görögök, hogy szembenállás volt az európai hitelezők és az IMF között a válságkezelési intézkedésekről, azok szerkezetéről és módjáról.

Schäuble a mostani nyilatkozatban azt is mondta: jelenleg nem reális az európai integrációban a továbblépés (az integráció mélyítése), de szükség van olyan országok csoportjára, akik tovább akarnak lépni, így rugalmasság és több sebesség szükséges. A többsebességes Európa szükségességét a februári máltai csúcstalálkozó óta immár Angela Merkel német kancellár is nyilvánosan képviseli, ami fordulat a német stratégiában és egyúttal a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által közzétett ötféle európai haladási stratégia közül az egyiket jelenti.Címlapkép forrása: AFP John MACDOUGALL