Ha kijutunk a vb-re, Matolcsyn múlna a sikerünk

2018.06.12
Portfolio.hu
Elsőre teljes nonszensznek hangzik, hogy bármi köze lenne a jegybankok inflációs célkövető rendszerben mutatott sikerességének országaik focicsapatának büntetőpárbajokon való szerepléséhez, pedig kimutatható összefüggés van a két tényező között. A Goldman Sachs elemzői elmagyarázzák.


Két nap múlva kezdődik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság, ilyenkor pedig szokás szerint a nagy bankok és elemzőházak nem sajnálják az időt olyan modellek létrehozására, illetve összefüggések feltárására, ami támpontot jelenthet a győztes csapat előrejelzéséhez. Olykor egészen hihetetlen összefüggésekre lehet bukkanni a vb-k kapcsán, csak elegendő időt kell áldozni az adatokkal való bűvészkedésre. A Goldman Sachs elemzői kitettek magukért, ugyanis sikerült egy olyan kapcsolatot kimutatniuk, ami első ránézésre szinte hihetetlen:

minél hatékonyabbak egy ország jegybankárai az inflációs cél teljesítésében, focicsapatuk annál nagyobb sikerrel nyeri meg a büntetőpárbajokat.


A következő ábra vízszintes tengelye az inflációs céltól való hosszú távú (abszolút értékben vett) eltérést ábrázolja százalékpontban, a függőleges tengelyen pedig a világbajnokság történetében megnyert büntetőpárbajok arányát mutatja százalékban. A Financial Times oldalán nagyobb méretben is megtekinthető a kép.
A szaggatott vonal jelenti az egyes adatpontokra illesztett trendvonalat, amelyről leolvasható a fent kiemelt összefüggés, vagyis, hogy minél jobban dolgoznak egy ország jegybankárai az inflációs célkövető rendszerben, csapataik annál jobban teljesítenek, ha 11-es párbajokra kerül a sor.

Az inflációs cél teljesítése, illetve egy 11-es értékesítése egyaránt a pontosságtól függ. Bár a két tevékenység, vagyis a monetáris politika döntések meghozatala és a büntetőrúgás, sokban különbözik egymástól, mindkettő hidegvért és komoly felkészültséget igényel.

- fogalmazott a Goldman egyik szakértője.

Nyilvánvalóan ez az összefüggés az úgynevezett "p-hacking" módszernek köszönhetően jöhetett létre: ennek keretében a szakértők addig manipulálják az adatgyűjtési folyamatot, amíg egy magyarázó tényező (jelen esetben az inflációs céltól való hosszú távú eltérés) statisztikailag szignifikánsnak bizonyult egy eredményváltozó (11-esekben való sikeresség) magyarázásában, igazából azonban semmi köze a két dolognak egymáshoz. Vagy mégis van?

Ha nem csupán adatmanipulációról van szó, hanem tényleges kapcsolatról, akkor egyre nagyobb esélyünk lenne jól szerepelni a vb-s büntetőpárbajokon, ezáltal pedig a tornán is. Korábban ugyanis nem büszkélkedhettünk túl jó eredményekkel az inflációs célkövetés terén, az utóbbi egy évben azonban az MNB 2-4%-os toleranciasávjában tartózkodik az éves pénzromlás üteme. Sőt, ha rövid távon is érvényesül az összefüggés, akkor a belgáknak és a németeknek is komoly ellenfele lenne a magyar csapat egy büntetőpárbajban, hiszen jelenleg 2,8%-on áll az éves infláció, ami mindössze 0,2 százalékpontra van a célsáv közepétől.(MTI Fotó / Kovács Tamás)