Hát ezért nem akar minden csomagot kivinni a Posta

2017.11.14
Portfolio.hu
A Magyar Posta is munkaerőhiánnyal küzd, főleg Budapesten és vonzáskörzetében, valamint Nyugat-Magyarországon, különösen az országhatár közelében vannak betöltetlen pozíciói. A mintegy 30 ezer fős vállalatnál szeptember végén ötszáznál kevesebb betöltetlen állás volt, ebből a hálózati területen száz, a logisztikai területen négyszáz - írta a Világgazdaság a cégtől kapott tájékoztatásra hivatkozva kedden.


A Magyar Posta néhány napja jelentette be, hogy november 15-től visszavonásig nem szerződéses ügyfelei naponta legfeljebb 5 darab MPL Üzleti és MPL Netcsomagot adhatnak fel. A cég ezzel a sajátos megoldással próbálja elejét venni az ünnepi kézbesítési káosznak.

A Világgazdaság mai számában az írja, hogy a tavasz óta folytatott intenzív toborzás eredményeként október végén mintegy ötszáz fővel több dolgozója volt a postának, mint tavaly év végén. A vállalat emellett több mint 21 ezer négyzetméterrel bővítette csomagfeldolgozó telephelyei területét, növelte a rekeszszámot a legforgalmasabb csomagautomatáknál, és a kiemelt szállítási időszakokra vonatkozó előrejelzéseket kért nagy feladó partnereitől, főleg a webáruházaktól.

Vagyis úgy tűnik, hogy a Posta növeli ugyan, de nem tudja elég magasra tornászni a kapacitásait ahhoz, hogy az ünnepi rohammal kapcsolatban biztonságban lássa a szolgáltatásainak ellátását. Igaz, ezzel kapcsolatban érdemes visszaidézni a csomagkorlátozás parádés indoklását:

Az intézkedésre azért van szükség, hogy a Magyar Posta az év végi élénk küldeményforgalomban is az eddig megszokott, magas színvonalú szolgáltatást tudja nyújtani ügyfeleinek


A Portfolio megpróbálta megtudni a Postától, hogy mi az oka a hirtelen bevezetett korlátozásnak, az hány csomagot érinthet, és rendszeres lesz-e a karácsonyi ünnepek előtt, de nem kaptunk érdemi választ:Azóta egyébként kiderült, hogy a Postának nincs arra megfelelő technikája, hogy ellenőrizze a nem szerződéses ügyfelek napi csomagfeladási limitjét. Így a korlátozás legfeljebb annyit ér, hogy a kisebb vállalkozások többször állnak majd sorba az ünnepek előtt amúgy is nagy forgalmú postákon, hogy a csomagjaikat feladhassák.

A posta által kézbesített csomagmennyiség idén meghaladhatja a 20 millió darabot, az árutartalmú regisztrált leveleké 6,5 millió, az árutartalmú közönséges leveleké 10 millió körül várható - írta a Világgazdaság.