Hiába drágul a tojás, a kenyér és a vaj, csak nem akar emelkedni az infláció

2018.02.12
Portfolio.hu
Januárban féléves mélyponton, 2,1%-on stagnálhatott az éves bázisú infláció Magyarországon - vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. A KSH holnap teszi közzé az év első inflációs adatát, ami a várakozások szerint ismét megerőstíheti az MNB döntéshozóit abban, hogy a hazai bér- és keresleti folyamatok ellenére egyelőre nincs erős árnyomás a magyar gazdaságban, így indokolt a jelenlegi monetáris kondíciók fenntartása.


Decemberben jelentős mértékben, 2,5%-ról 2,1%-ra lassult Magyarországon az éves inflációs ütem, ráadásul a maginflációs mutató értéke is mérséklődött. Ez ismét arra világított rá, hogy a béremelkedés által fűtött belső kereslet élénkülése, vagy a lassan kibontakozó globális reflációs folyamatok egyelőre nem generálnak érdemi árnyomást a magyar gazdaságban.

Hiába drágul a tojás, a kenyér és a vaj, csak nem akar emelkedni az infláció


A Portfolio által megkérdezett szakértők januárban sem számítanak a fogyasztói árak hirtelen emelkedésére:

a várakozások mediánja alapján holnap 2,1%-os éves inflációról számolhat be a Központi Statisztikai Hivatal, vagyis féléves mélyponton stagnálhat az index értéke.

Hiába drágul a tojás, a kenyér és a vaj, csak nem akar emelkedni az infláció


Dunai Gábor, az OTP szakértője arra számít, hogy 2,1%-on stagnálhatott az infláció az év első hónapjában. A feldolgozatlan élelmiszerek esetében a hal és belsőségek ÁFA-csökkentése ellenére jelentős ugrást vár az éves indexben, elsősorban a tojásárak korábbi növekedése miatt, a feldolgozott élelmiszerek inflációja ugyanakkor tovább csökkenhetett, mintegy korrigálva a feldolgozatlan élelmiszerek drágulását. Eközben az iparcikkek kapcsán visszafogott drágulási ütemre számít, a piaci szolgáltatások esetében pedig az internet és éttermi szolgáltatások ÁFA-csökkentése húzhatja le az éves bázisú mutatót.

Ugyanakkor ennél a tételnél [piaci szolgáltatások] lehetséges felfelé ható meglepetés, a gazdasági szereplők lehet, hogy bátrabban áraztak újra januárban, mint ahogy azt a korábbi években tették.

- teszi hozzá rövid kommentárjában.

Hiába drágul a tojás, a kenyér és a vaj, csak nem akar emelkedni az infláció


Szintén 2,1%-os januári inflációt várnak Nyeste Orsolya és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői, azt ugyanakkor hozzáteszik, hogy a szokásosnál nehezebb a januári adat becslése, hiszen vegyes hatások érték az indexet. Egyrészt a jövedéki adó emelése az alkohol és dohánytermékek árát felfelé húzhatta, míg a célzott áfacsökkentések bizonyos termékcsoportoknál árcsökkentő hatással bírhattak, azt viszont nehéz megmondani, hogy ezen tényezők milyen intenzitással gyűrűzhettek át a fogyasztói árakba.

Kérdésünkre, miszerint mikor térhet vissza tartósan a Magyar Nemzeti Bank 3%-os célja fölé a hazai infláció, a többség azt válaszolta, hogy jövőre. Vagyis a hazai (bér-kereslet-specifikus), illetve a nemzetközi (emelkedő globális infláció, az eurózónában azonban még mindig visszafogott ennek az üteme) tényezők együttes hatása alapján idén sem várható a fogyasztói árak hirtelen emelkedése. Úgy tűnik tehát, hogy az MNB-nek sem kell majd sietnie az első kamatemeléssel, már amennyiben a jegybank és a piaci szakértők többsége jól látja a helyzetet.

Hiába drágul a tojás, a kenyér és a vaj, csak nem akar emelkedni az infláció

(Címlapkép forrása: MTI Fotó: Mohai Balázs)