Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ

2018.02.13
Portfolio.hu
Bár a múlt heti vérengzés után javult a hangulat a részvénypiacokon, a zuhanás mögött meghúzódó okokat nem felejtették el a befektetők. Szakértők szerint a heves mozgások egyik katalizátora egy amerikai bérstatisztika volt, amelyet sokan a munkaerőpiac túlfűtötté válásának előjeleként értelmeztek, ez pedig sokakat megrémített a lehetséges inflációs és monetáris politikai következmények miatt. Ezúttal egy amerikai inflációs adat okozhat nyugtalanságot, ami akár újabb eladási hullámot generálhat a tőzsdéken. Egy biztos: a következő hónapokban feszülten fogják nézni a piaci szereplők a különböző amerikai bér- és inflációs statisztikákat, azoknak ugyanis komoly következményei lehetnek nemcsak a részvénypiacokra, hanem az egész gazdaságra nézve.


Évek óta nem láthattunk olyan durva zuhanást a világ tőzsdéin, mint a múlt héten, melynek következtében néhány nap alatt több mint 5000 milliárd dollárnyi vagyon égett el világszerte.Ezzel pedig el is érkeztünk a januári amerikai inflációs adathoz, amit holnap délután tesz közzé a statisztikai hivatal. Az elemzők arra számítanak, hogy az energiaárak (olaj) bázishatása miatt csökkenni fog az éves index értéke, az azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben.

Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ


Az ING szakértői szerint a bázishatás következtében 1,9%-ra mérséklődhet az éves bázisú infláció, a következő hónapok során azonban várhatóan emelkedni fog, olyannyira, hogy júniusra akár a 3%-ot is elérheti. Állításukat a New York-i Fed által készített inflációs mutatóval (szürke vonal) támasztják alá, amely az elmúlt években (kb. 15 hónapos késéssel) viszonylag megbízhatóan előrejelezte az amerikai maginfláció (sárga vonal) alakulását, ezáltal pedig az általános inflációs trendet.

Holnap visszatérhet a fejetlenség a tőzsdékre - Egy számra figyel az egész világ
Klikk a képre!


Az Amplify Trading befektetési szolgáltató cég vezetője, Piers Curran a CNBC-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ha a januári amerikai inflációs adat a várakozásoknál kisebbet esik decemberhez képest (1,9%-2% körüli adat esetén), az újabb eladási hullámot indíthat el a tőzsdéken. Ellenkező esetben átmenetileg megnyugodhatnak a piaci szereplők.

Bár ennyire egyértelműen nem lehet elválasztani, hogy 1,7%-os inflációs adattól megnyugodnának a befektetők, miközben egy 1,9-2%-os adat újabb eladási hullámot okozna a piacokon, azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az elkövetkező hónapok inflációs adatait fokozott piaci érdeklődés (és volatilitás) fogja kísérni. Az is nagyon fontos persze, hogy az amerikai jegybank az infláció esetleges gyorsulását mennyire értékeli tartós folyamatnak, vagy éppenséggel átmeneti gyorsulásnak, hiszen az alapvetően befolyásolhatja a monetáris politika jövőbeli pályáját, illetve a vele kapcsolatos befektetői várakozásokat.(Címlapkép forrása: Bryan R. Smith /Afp)