Idén másodszor emelt árat a posta

2018.05.16
Portfolio.hu
A januári általános áremelés után mától újabb, célzott áremeléseket hajtott végre díjszabásában a Magyar Posta, ami azt jelenti, hogy a lakosság körében leggyakrabban használt levélfeladási szolgáltatások nem drágulnak, de a nehezebb levelekért és az ajánlott és a tértivevényes levelekért már igen, sőt egyes csomagküldési kategóriák árai tavalyhoz képest akár 20%-kal is drágultak - hívja fel a figyelmet a 24.hu.


A Magyar Posta május 2-án tette közzé, hogy újabb áremelésekre készül bizonyos szolgáltatásoknál. Amint rámutattak:
  • drágább lesz mától a normáltól eltérő súlyú, azaz a 100 grammot elérő vagy azt meghaladó közönséges és elsőbbségi levelet feladni és
  • mától az ajánlott levél feladása 320 forintba kerül majd, a tértivevény többletszolgáltatás pedig 220 forint lesz.
  • A belföldi csomagszolgáltatások díjaiban is lesznek változások, így például az egyetemes szolgáltatás alapján biztosított MPL Postacsomag ára minimálisan változik, a leggyakoribb 2 kilogramm alatti súlykategóriában 20 forinttal lesz több, az MPL Üzleti Csomagért pedig - szintén 2 kilogrammig - 50 forinttal kell majd többet fizetni.

A közlemény nem tért ki rá, de a 24.hu most arra mutat rá, hogy bár az ígéret szerint 3%-os, az inflációnak megfelelő lesz az átlagos áremelés a Postánál, de

a legnépszerűbb csomagküldési szolgáltatások díjai - az októberi drágulással együtt - átlagosan bőven 3 százalék felett emelkednek. Sőt, a tavalyi csomagküldési árakhoz képest egyes kategóriákban akár 20 százalékkal is többet kell fizetnünk mától.


Így például:
  • az egyik legnépszerűbb MPL Netcsomag (az MPL a Posta csomagküldő cége) "S" mérete az októberi 1490 forintról 1790 forintra emelkedik házhoz szállítás esetén (20 százalékos emelés), míg Postaponti kézbesítés esetén 1150 forintról 1400 forintra
  • a belföldi Postacsomag 2 kilogramm alatti súly esetén az októberi 1490 forint helyett május 16-tól 1550 forint lesz
  • a MPL Üzleti Csomag a 2 kilogrammos súlyig az októberi 1690 forintról 1790-re módosul, Postaponti kézbesítés esetén 1320-ról 1400 forintra.
  • Nem változik viszont a csomagautomata szolgáltatás ára, marad a 889 forint, amely egységes minden méret esetén.


Drágulhat a webáruházakból a rendelés

A lap szakértői meglátásokra hivatkozva azt is írja, hogy a csomagküldés folyamatos drágulására már lehetett számítani, mivel az online kereskedelem robbanásszerű növekedésével nem tudnak lépést tartani a logisztikai szolgáltatók. Ez azt jelenti, hogy nincs elég futár, illetve jelentős béremeléseket kell feléjük tenni, ráadásul az üzemanyagköltségek is jócskán drágultak az utóbbi időszakban az olajárak ugrása és a forint gyengülése miatt.

Szakértők szerint az állami vállalat díjemelése további áremelkedéshez vezethet az online kereskedőknél, illetve a kisebb (napi 300-400 csomagot szállító) webáruházak működésére lehet kedvezőtlen hatással - mutat rá a lap.

Címlapkép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán