Igazi sztárközgazdász veszi át a Neumann-díjat a héten Budapesten

2018.05.14
Portfolio.hu
Szerdán és csütörtökön Budapesten ad elő Dani Rodrik, napjaink egyik felkapott sztárközgazdásza - szúrta ki a 444.hu. A török-amerikai szakember a Rajk László Szakkollégium Neumann-díját veszi át, illetve a CEU-n vesz részt egy beszélgetésen.


Szerda délután az ELTA Gólyavárban veszi át a Neumann-díjat a 60 éves Dani Rodrik, akinek kutatási területei a gazdasági fejlődés, a nemzetközi kereskedelem és a politikai gazdaságtan. A kilencvenes évek vége óta a mainstream gazdaságpolitikai megközelítések kritikusaként is ismert. A Harvard professzora, ahol korábban politikatudományt is tanult. Doktorálni már közgazdaságtanból doktorált, a Princetonon. A díjátadó után csütörtökön a CEU-n beszélget Rodrik Michael Ignatieff rekotorral.

A Neumann János-díjat 1994-ben alapította a Rajk László Szakkollégium, célja, hogy olyan akadémikusokat díjazzon, akik az egzakt társadalomtudományok területén alkottak kiemelkedőt és a kollégium kutatási irányaira nézve meghatározót. Tavaly Richard Thaler, a viselkedési közgazdaságtan szakértője kapta a díjat, aki nem sokkal később a közgazdasági Nobel-díjat is átvehette, míg 2016-ban Alvin E. Roth-ot díjazták.