Ilyet nyugdíjalap még nem csinált: teljesen átírhatja a profi befektetők életét

2018.06.13
Portfolio.hu
A 160 ezer milliárd jent, tehát mintegy 1500 milliárd dollárt kezelő japán állami nyugdíjalap (GPIF) bejelentette: nincs szüksége a jövőben aktív vagyonkezelőkre, csak akkor, ha jobb hozamokat tudnak elérni, mint az indexkövető társaik - számol be a hírről a Bloomberg.

A japán nyugdíjalap befektethető vagyonának mintegy 20%-át teszi ki az a rész, amelyet aktív vagyonkezelők szakértelmére bíznak, csakhogy a nyugdíjalap kijelentette: passzív menedzsmenttel is képes olyan teljesítményt elérni, amellyel eléri a befektetési céljait, így nincs szüksége aktív vagyonkezelőkre, csak akkor, ha garantálni tudják, hogy jobb hozamokat tudnak elérni az alapnak, mint az indexkövető társaik.

Ennek ösztönzésére az alap kitalálta, hogy a jövőben nem szab határt annak, mennyit fizet ki sikerdíjként egy alapkezelőnek. ugyanakkor ezzel egy időben jelentősen csökkenti annak alapdíját, amit az alapkezelőknek fizet ki a portfóliókezelésért. Ezzel az alap nem titkoltan azt akarja elérni, hogy az alapkezelőket ne azért jutalmazzák, mert kezelnek egy portfóliót, hanem azért, ha érdemi teljesítményt tudnak elérni.

Minderre rátesz még egy lapáttal a nyugdíjalap: a sikerdíjakat kettébontja, 45%-át abban az évben kifizetve, amikor az alap által jónak ítélt hozamokat elérték, 55%-át pedig az azt követő évben. Sőt, a rövidtávú szemlélet elkerülése érdekében az alapkezelőkkel több éves szerződést köt a nyugdíjalap, hogy ne a rövid távú sikerek elérése legyen a cél a profi szakembereknél.