Irgalmatlanul sokat kaszáltak a bitcoinon a profi befektetők

2018.01.10
Portfolio.hu
Négy éve nem teljesítettek olyan jól a hedge fundok, mint tavaly, amiben nagy szerepe volt a bitcoin szárnyalásának - írja a CNBC.

A teljes hedge fund piac teljesítményét lekövető HFRI Fund Weighted Composite Index 2017-re 8,5%-os átlagos hozamot mutatott ki, az index csak decemberben 0,9%-ot erősödött.

A legjobb teljesítményt azok, a decemberben útjukra indított indexek tudták felmutatni, amelyek a bitcoinba, ethereumba vagy kriptopénzbe fektető hedge fundok teljesítményét követik le. Ilyen a HFR Blockchain Index, amely decemberben 88,5%-ot emelkedett, ami tavaly egész évre nézve 2690%-os hozamnak felel meg. Ott van még a HFR Cryptocurrency Index is, amely decemberben 88,4%-ot hozott, amely 2017 egészére nézve 3175%-os hozamnak felel meg.

Kriptopénzek és blockchain ide vagy oda, a teljes hedge fund szektor alulteljesítette tavaly S&P 500-at, amely 19%-ot emelkedett 2017-ben, az osztalékokat is beszámítva közel 22%-ot. A hedge fundok által alkalmazott stratégiák közül a fundamentális növekedésen alapuló befektetési stratégia bizonyult a legjobbnak, mivel ezzel közel 19%-ot lehetett keresni, míg az egészségiparba fektető hedge fundokkal 17%-ot. A piaci esésre játszó stratégiák bizonyultak a legrosszabb befektetésnek, az ilyen alapok több mint 10%-kal kerültek lejjebb.