Jól megy a világnak, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború

2018.03.13
Portfolio.hu
A világgazdaság az utóbbi hét év legerősebb ütemével, 3,9 százalékkal növekedhet idén a kereskedelem és a beruházások bővülésének köszönhetően, de Donald Trump amerikai elnök protekcionista politikája fenyegetést jelent a kedvező kilátásokra, egy kereskedelmi háború ugyanis veszélybe sodorhatja a növekedést - figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden közzétett időközi gazdasági előrejelzésében.


A párizsi székhelyű szervezet szakértőinek becslése szerint idén és jövőre is 3,9 százalékkal - 2011 óta a legerősebb ütemben - növekedhet a világgazdaság a 2017-ben elért 3,7 százalék után. Az előrejelzést 2018 és 2019 esetében 0,3 százalékponttal javították a legutolsó, novemberben kiadott jelentéshez képest, ami egyben azt is jelenti, hogy a világgazdaság bővülésének üteme megközelítette a pénzügyi és gazdasági világválságot megelőző két évtized 4 százalék körüli átlagát. A felfelé módosítást több tényező indokolta.

Egyrészt a beruházási aktivitás világszerte a korábban vártnál gyorsabban élénkül, másrészt a nemzetközi kereskedelem volumene 2017-ben hat éve nem látott ütemben növekedhetett, ami a magas üzleti és fogyasztói bizalommal társulva kedvező képet fest a jövőre nézve.

Jól megy a világnak, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború
Klikk a képre!

Megjegyzés: A bal oldali ábrán a beruházási aktivitás GDP-növekedési hozzájárulása látható az USA, az euróövezet, India, illetve az összes többi ország esetében. A jobb oldali ábra a világkereskedelmi volumen éves változását mutatja.


Emellett a világgazdasági növekedés gyorsulásához érdemben hozzájárulhat a tavaly decemberben elfogadott amerikai adócsökkentés is, ami rövid távon nagy löketet adhat az USA GDP-bővülésének. Az új előrejelzés szerint idén 2,9 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal gyarapodhat az Egyesült Államok hazai összterméke, a novemberi várakozásokhoz képest a 2018-ra várható növekedés ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,7 százalékponttal emelték. Az OECD azonban arra is figyelmeztetett, hogy a vállalatok adóterheit csökkentő politika csak rövid távon kedvez az amerikai gazdaságnak, középtávon már óvatosnak kell lenni, mert az még nagyobb költségvetési hiányt okozhat és fokozhatja az inflációs nyomást.

A világgazdaság tehát gyorsuló ütemben növekedhet idén, ezzel párhuzamosan viszont fokozott kockázatot jelent egy kereskedelmi háború kitörése, most, hogy Trump bejelentette vámintézkedéseit.

Ez kétségtelenül fenyegeti a fellendülést és a foglalkoztatottságot. Fontos, hogy csökkentsük a feszültségeket, mert meglehetősen nagy károkat okozhat egy kereskedelmi háború kitörése.

- jelentette ki Alvaro Pereira, az OECD főközgazdásza, hozzátéve, hogy rendkívül fontos a szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszer megóvása.

Egy kereskedelmi háború kitörése mellett a világszerte magas eladósodottság is problémákat okozhat, hiszen a monetáris politika szigorodásával párhuzamosan növekedni fognak az adósságszolgálat terhei. Ez a nagy jegybanki irányváltás egyben azt is jelenti, hogy megnő a veszélye egy nagyobb eszközár-korrekciónak (részvény, kötvény, ingatlan), különösképp a kockázatosabb eszközosztályokban, ami - ha mindez gyorsan történik - jelentős pénzügyi stabilitási kockázatokat hordoz magában - figyelmeztet az OECD.