Jön az adóprémium minden magyar dolgozónak?

2017.10.12
Portfolio.hu
Az elmúlt hetek és hónapok jól felvezetett adócsökkentési kommunikációját követően konkrét javaslattal állt elő Domokos László, az Állami Számvevőszék. Vélhetően a kormánypártok sem fognak az ötlet elől elugrani.


A Magyar Időknek nyilatkozva Domokos László kijelentette: a nyugdíjasok mellett a legális keretek között munkát vállaló polgároknak is járna prémium.

"Az sem újdonság, hogy a jó szakembereket úgy lehet megtartani, ha magasabb bért kínálnak nekik. A járandóságok emelése viszont nemcsak a cégek dolga, a folyamatot az állam is támogathatja, mégpedig akár két módon is. Az egyik, hogy az állam csökkenti a cégek adóit, ha azok megemelik a dolgozók keresményét - ez történt abban a több évre szóló megállapodásban, amelyet a kormány tavaly kötött meg a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseleteivel" - vezette fel az elképzelést az ÁSZ elnöke, majd rátért a konkrétumra:

"A másik út a dolgozók közterheinek mérséklése. A napokban jelent meg a hír arról, hogy a gazdaság javuló teljesítménye miatt a nyugdíjasok prémiumot kapnak az esztendő végén. Úgy vélem, a legálisan munkát vállaló polgárok is kaphatnának valamiféle prémiumot az államtól."

Szerinte a mostani alacsony munkanélküliségi ráta nem indokolja a 1,5 százalékos elvonást jelentő munkaerőpiaci járulékot (ami szerinte egyfajta szolidaritási adóként működött: a munkával rendelkezők rótták le azért, hogy a költségvetés kifizesse a munka nélkül maradtak juttatásait).

Az ÁSZ elnökeként és egyben a Költségvetési Tanács tagjaként azt vetem fel: a kormány csökkentse a másfél százalékos munkaerőpiaci járulékot például fél százalékra
- mondta Domokos, aki azt is hozzáfűzte: az egy százalékpontos faragás átlagfizetésnél havi kétezer forintot tehetne ki.

Azt is megjegyezte, hogy olyan szabályt kellene alkalmazni, amely szerint a teher újra másfél százalékra emelkedne, ha a munkanélküliség bizonyos szint fölé szökik.

Az Állami Számvevőszék elnöke biztosan nincs egyedül véleményével, a kormánypártok oldalán könnyen támogatásra találhat az elképzelés. Ezért nem lennénk meglepve, ha a közeljövőben újabb adócsökkentő lépésekre derülne fény. Jövőre akár lehet is erre pénz a költségvetésben.


Az alábbi grafikonon nyíllal jelöltük, hogy pontosan melyik járulékról van szó és ez minek is a része:

Jön az adóprémium minden magyar dolgozónak?
Klikk a képre!

Megjegyzés: kedvezmények figyelembe vétele nélkül.

Nem előzmények nélküliAz Állami Számvevőszék adócsökkentési javaslata nem váratlan a korábbi kijelentései fényében. Már tavaly nyáron azt nyilatkozta az elnök, hogy a feketegazdaság visszaszorításából többletbevételekre tett szert az állam és ezt a több százmilliárd forintot adócsökkentésre kellene felhasználni. A számvevőszék vezetője akkor azt is mondta, hogy ebből a pluszpénzből leginkább a foglalkoztatás közterheit, vagyis a személyi jövedelemadót és a járulékokat lehetne mérsékelni. Ezt a folyamatot nevezte fenntartható kifehéredésnek.

Domokos László a mostani lapinterjúban is megismételte: a cél továbbra is az úgynevezett fenntartható kifehérítés. Ez azt jelenti, hogy a feketegazdaság letöréséből származó állami többletbevételt adócsökkentés formájában rögvest vissza kell adni a lakosságnak és a gazdaság legálisan működő szereplőinek.

Legutóbb augusztusban állt ki az ÁSZ elnöke a munkát terhelő adók csökkentése mellett.