Jövőre nagyon sok pénzt költünk a katonaságra

2018.06.10
Portfolio.hu
A legnagyobb újdonság a 2019-es költségvetésben, hogy nincs újdonság - lehet kiolvasni a Költségvetési Tanács héten megjelent véleményéből, melyből az is kiderül: a GDP-növekedésre vonatkozó kormányzati várakozás nagyon optimista. Az is látható, hogy jövőre mire jut majd sokkal több pénz.


A Költségvetési Tanács véleményezte a 2019-es költségvetés tervezetét és a dokumentumból több részletre is fény derül, még a jövő szerdai nagy leleplezése előtt. Bemutatjuk a most megismert főbb számokat és hogy mit is jelentenek ezek.

A főbb makroszámok:
  • 4,1%-os GDP-növekedésre épül a költségvetés.
  • A háztartások fogyasztása a kormány makropályája szerint jövőre 3,9%-kal emelkedhet.
  • A bruttó állóeszköz felhalmozás 9,5%-kal bővülhet jövőre.
  • A foglalkoztatottak száma tovább nő, 1,5%-kal a várakozások szerint.
  • Ez úgy jön ki, hogy a versenyszféra bővülési üteme 1,9%, míg a közszféra állománya 0,3%-kal csökkenhet.
  • A bruttó átlagkereset 8,8%-kal emelkedhet a kormány előrejelzése szerint.
  • A munkatermelékenység növekedési üteme 2,6% lehet.
  • Az export 6,9%-kal, az import 7,4%-kal bővülhet.
  • A fogyasztói árak emelkedését 2,7%-ra várják.A makrogazdasági pálya kapcsán arra mutat rá a KT, hogy a kormány növekedési prognózisa a legoptimistább várakozás más előrejelzésekkel összevetve. Kockázatnak nevezik a feszített munkaerőpiacot és az építőipari kapacitások korlátozottságát, ami így a beruházások bővülését veszélyezteti, de külső kockázatokat is azonosított, például a nemzetközi gazdasági környezet bizonytalanságát.

Kiadások és bevételekA költségvetés fő számait is megismerjük a KT véleményéből. A konszolidált kiadások 19.842,9 milliárd forintot tesznek ki, ami a GDP 45,2%-a. A konszolidált bevételek 19.474,2 milliárd forintot érhetnek el, ami az előző évi előirányzat 103,8%-a. A háromtagú testület értékelése megállapítja ezek alapján, hogy jövőre az újraelosztás mértéke tovább mérséklődik.

A kiadások funkcionális bontása szerint jövőre már csak a teljes kiadási oldal 5,2%-a megy el államadósság-kezelésre, az állam gazdasági funkcióinak ellátására pedig már a teljes költés 20%-át fordítja a kormány. Ennek kapcsán emlékeztetnek arra, hogy 2009-ben ez a funkció még csak 13,7%-os részarányt képviselt.

A bevételek esetében a kormány jövőre komolyabb emelkedéssel számol a főbb sorokon. A Tanács itt meg is jegyzi, hogy kockázatok övezik a terveket, ha mérsékeltebb bér- és fogyasztásemelkedés valósul meg, akkor az előirányzatok alulteljesülhetnek.

A lakosság befizetéseinél 10,9%-os bővüléssel kalkulál a kormány jövőre a 2018. évi előirányzathoz képest, az szja-bevételek tekintetében 11,9%-os növekedéssel számol. A fogyasztáshoz kapcsolt adók együttesen 9,5%-kal haladhatják meg az idei évre tervezett összeget. Az áfa esetében látványos, 11,6%-os (444 milliárd forintos) többletet jelez előre a kormány, ami alapvetően a fogyasztás bővülésével függ össze, de szerepet játszik benne, hogy kiesik az áfavisszautalási szabályok bázishatása.

A gazdálkodó szervezetek befizetései 5,9%-kal bővülhetnek az idei tervekhez képest, ezen belül a társasági adó 8,6%-kal, a kisvállalkozók tételes adója 20%-kal, míg a KIVA-előirányzat 72%-kal emelkedhet.

Ami pedig a befektetőknek, a piaci szereplőknek, az Európai Bizottságnak és a gazdasági szereplőknek a legfontosabb megállapítás:

a KT szerint a tervezet újabb adópolitikai intézkedést nem tartalmaz, a már korábban bejelentett módon a terhek további csökkenésével számol a járulékok és a családi adókedvezmény tekintetében.


A kiadási oldal kapcsán pedig felhívják a figyelmet arra, hogy jövőre jelentős forrás jut a határok védelmére és a Magyar Honvédség működési feltételeinek javítására.

Jövőre nagyon sok pénzt költünk a katonaságra

Rába H14 katonai gépjárművek az új beszerzések átadásán a Magyar Honvédség budapesti anyagellátó raktárbázisán 2018. március 19-én. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként, a csaknem 3 milliárd forint értékű beszerzés nyomán 27 Rába tehergépjárművel, 8 készlet mobil ellenőrző-áteresztő ponttal, 4 készlet drótakadály gyors telepítésére szolgáló utánfutóval és egy emelővillás targoncával bővül a honvédség szárazföldi eszközparkja. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán


A 2019-es költségvetés 2,7%-os nyugdíjemeléssel számol, valamint beterveztek a kormány a nyugdíjprémium miatt kifizetendő összeget is.

Érdemes még kiemelni, hogy az Országvédelmi Alapot ebben a tervezetben 60 milliárd forintra tervezte a kormány, emellett 110 milliárd forintra az általános tartalékot. A hírek azonban arról szólnak, hogy ezeket emeli meg a benyújtott javaslatban 50%-kal, az euróválság jeleire való tekintettel.

Az a bizonyos hiányAz uniós módszertan szerint számolt deficitet a kormány a GDP 1,8%-ára tervezte jövőre, összhangban a konvergencia programban megfogalmazottakkal. A pénzforgalmi hiány 2019-ben 1197 milliárd forint lehet, ami a GDP 2,7%-a (és alacsonyabb a 2018-as nominális értéknél). Ezen belül a központi alrendszer a GDP arányában 2,3%-os és a helyi önkormányzatok 0,5%-os hiányából adódik össze.

Az uniós módszertan szerint számolt és a pénzforgalmi hiány között jelentős, 0,9 százalékpontos különbség van, ami továbbra is nagyrészt az uniós források megelőlegezésével függ össze.

A tervek szerint az államadósság 72,9%-ról 70,3%-ra mérséklődhet. Mindezek alapján a KT nem aggódik, az államadósság-szabály akkor is teljesül, ha a gazdasági növekedés elmarad a tervezettől. A költségvetés adósságán belül a devizaarány csaknem 2 százalékponttal, 17,6%-ra csökken.

A kormány június 13-án szerdán terjeszti a parlament elé a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az eseményt kiemelt figyelemmel követi a Portfolio és a dokumentum benyújtása után rövid idővel elemzésekkel is jelentkezünk. Érdemes a jövő héten is velünk tartani!