Juncker örül, hogy újabb taggal bővülne az eurózóna

2018.01.12
Portfolio.hu
Bulgáriának sikerült kézzelfoghatóan közelebb hoznia gazdaságát az eurózóna országaihoz, de van még tennivalója ezzel kapcsolatban - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a testület pénteki szófiai látogatásán.


Juncker azon az ünnepségen beszélt, amelyet a bolgár európai uniós elnökség kezdete alkalmából rendeztek meg. A bizottság elnöke dicsérte Bulgária stabil államháztartását, és hozzátette, hogy bármely tagország, amely teljesíteni tudja az euró bevezetésének feltételeit, az csatlakozhasson is a zónához.

Nem azt mondom, hogy Bulgária lesz automatikusan az eurózóna következő tagországa, de jó irányban halad, mert egyre kisebb a munkanélküliség az országban, a költségvetés helyzete szilárd, szóval ha az a kérdés, hogy Bulgária közeledett-e, akkor a válasz igen. Azonban ez még nem elég, és bolgár barátaink tudják ezt

- mondta Juncker.

Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az ország várhatóan júniusig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez.Juncker erre úgy reagált pénteken: "Biztos vagyok abban, hogy Bulgária - amint lehetséges - csatlakozni fog az ERM-2-höz."

Goranov az előző nap emlékeztetet arra, hogy Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját.


Szavai szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek mindegyike megfelel az euróövezeti tagság feltételeinek.

Bulgária államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa. Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt viszont, hogy Bulgária az egyik legszegényebb és legkorruptabb a 28 tagország között.

A Reuters értesülése szerint a bolgár kormány már egyeztet az EKB és az euróövezet tagországaival az ERM-2- csatlakozásról, de erről biztosan nem lesz döntés addig, amíg nem áll fel az új német kormány.