Kalifornia túlélte történelmének egyik legsúlyosabb szárazságát

2017.04.19
Portfolio.hu
Kalifornia kormányzója a közelmúltban visszavonta az állami vészhelyzeti rendeletet, amelyet még 2014 elején hirdettek ki a rendkívüli szárazság miatt. Bár néhány megyében még mindig rossz a helyzet, három év után a hóval borított területek nagysága, valamint a víztározók töltöttsége alapján úgy tűnik, hogy az állam átvészelte történelmének egyik legsúlyosabb szárazságát.


2012 telén kíméletlen szárazság köszöntött az Egyesült Államok nyugati partvidékén fekvő Kalifornia államra. A helyzet nem akart javulni, lassan pedig olyan súlyossá vált, hogy

2014 januárjában az állam kormányzója rendeletben vészhelyzetet hirdetett, melynek keretében korlátozták például az egy főre eső vízfogyasztást.


Erre szükség is volt, a vagyonosabbak által lakott területeken ugyanis óriási pazarlás volt a jellemző, a világsajtót körbejárták a lentihez hasonló képek, amelyeken látszik, hogy míg a házak kertjeiben burjánzik a növényzet, a köztes területeket gyakorlatilag birtokba vette a sivatag.

Kalifornia túlélte történelmének egyik legsúlyosabb szárazságát

Kép forrása: Jewel Samad / AFP

A víztartalékok gyorsan ürültek, miután 2015-ben sem akart kellő mennyiségű csapadék esni, egyesek már olyan katasztrófahelyzetet vizionáltak, amelyben teljesen elfogyhatnak az állami víztartalékok.

Tavaly azonban a javulás jelei kezdtek mutatkozni, a NASA felvételein látszik, hogy a hegyvidéki területeket borító hótakaró a korábbi évekhez képest jóval nagyobb volt, ráadásul jelentős része a következő két hónapban is megmaradt.

Kalifornia túlélte történelmének egyik legsúlyosabb szárazságát
Klikk a képre!


A javulás a víztározók töltöttségén is egyértelműen látszott, az állam 12 nagy tározójából 10-ben idén már a történelmi átlagnál magasabb volt a vízszint, holott 2015 decemberében még 50%-kal az átlag alatt volt a töltöttségi szint.

A pozitív fejlemények hatására Kalifornia kormányzója most áprilisban - négy megyétől eltekintve - feloldotta a három évvel ezelőtt kihirdetett vészhelyzetet, bár ennek ellenére bizonyos korlátozó rendelkezések változatlanul érvényben maradnak.(Quartz)