Kiábrándító üzenetet küldött a piacoknak a Fed elnöke

2017.11.14
Portfolio.hu
Ha biztos előrejelzésre számítanak a befektetők a kamatoklábakra vonatkozóan a jegybankoktól, akkor csalódniuk kell - üzente Janet Yellen távozó Fed-elnök az Európai Központi Bankban tartott mai konferenciáról. Szerinte gyakran félreértelmezi a piac a Fedet.


Emlékeztette a pénz- és tőkepiaci kereskedőket, hogy az előretekintő iránymutatás (forward guidance) erőteljesen függ a gazdasági kilátások változásaitól, így inkább delphoi irányadás, mint odüsszeuszi ígéret a jövőbeni politikára nézve.

Yellen tapasztalatai szerint a piaci szereplőket nagyon érdeklik a monetáris politikai várható változásai, különösen az eszközvásárlások és a kamatpálya változásainak időpontjai, azonban épp ezek azok, amelyekkel kapcsolatban a jegybankok nem szívesen adnak iránymutatást. A piaci szereplők nagyobb bizonyosságot várnak a jegybankoktól, mint amekkora bizonyosságra a jegybankárok szerint szükség van.

A Fed-elnök az amerikai jegybank 2015 decemberében elindított kamatemelési ciklusára utalt: amikor az első kamatemelés megtörtént, a piac máris azt várta, hogy egyértelmű jelzéseket kapjon a következő kamatemelésről és a várható kamatemelések gyakoriságáról. Ehhez képest csak "kvalitatív iránymutatást" kapott a jegybanktól a piac, hiszen csak annyit jelzett, hogy a jövőbeni kamatemelések fokozatosak lesznek.

Legközelebb december 12-13-án ül össze a Fed kamatdöntő testülete, hogy a piaci várakozások szerint kamatemelésről döntsön. A CEM FedWatch Tool szerint a piac 91,2%-os valószínűséggel 25 bázispontos kamatemelést áraz.