Kiderült, miért gyengélkedik a magyar ipar

2018.01.11
Portfolio.hu
Novemberben az ipari termelés volumene 2,1%-kal elmaradt az előző havi szinttől. Így a szektor teljesítményének trendje meglehetősen laposnak néz ki, de a kilátásokat illetően továbbra is lehet bizakodni.


Ahogy azt már az előzetes adat kapcsán írtuk, nehéz biztos trendet megállapítani az ipari termelés kapcsán. A 2016-os gyengébb időszak után 2017 eleje kifejezetten jól sikerült, a második fél év azonban összességében nem mutat akkora lendületet, mint amit esetleg az egekben járó beszerzési menedzser indexekből (bmi) gondolhatnánk. Május óta a termelés állandó szinten ingadozik, csupán a tavaly júliusra eső nagy gyárleállások okoztak benne egy cikcakkot.

Kiderült, miért gyengélkedik a magyar ipar


A mai részletes adatok szokás szerint két fontos kérdésben egészítik ki a tudásunkat. Az egyik, hogy pontosan milyen területek felelősek a lendületvesztésért, illetve hogy a rendelési mutatók mit ígérnek a jövőre nézve.

A visszaesés első számú magyarázata a járműgyártás novemberi visszaesése. Emellett 2017 második felében nem teljesített különösebben jól két másik nagy súlyú ágazat sem: a gépipar termelési trendje inkább csökkenő volt, az elektronikáé stagnáló. A kisebb súlyú ágazatoknál sincs nagy rakétázás, így összességében a fémmegmunkálás és a gumi-, műanyagipar számait nézhetjük elégedetten.

Kiderült, miért gyengélkedik a magyar ipar
Klikk a képre!


Az ipari termelés alakulása azért zavarba ejtő, mert a hagyományos előrejelző mutatók az utóbbi időben rettenetesen rosszul teljesítenek. Ahogy írtuk, a bmi az egekben van (nem csak Magyarországon, hanem a fő exportpiacokon is), ehhez képest a szektor teljesítménye visszafogott.

Kiderült, miért gyengélkedik a magyar ipar


Másrészt viszont az ipar messze nem teljesít olyan tragikusan, ahogyan a rendelési mutatókból következne. Ezek a számok ugyanis egyre borzasztóbbak. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 7,9%-kal kisebb volt 2016 azonos hónapjához képest. (Az új belföldi rendelések 3,5%-kal nőttek, ugyanakkor az új exportrendelések 9,4%-kal visszaestek.) Az összes rendelésállomány 14,1%-kal elmaradt a 2016. novemberitől.

Kiderült, miért gyengélkedik a magyar ipar


A fenti, rendkívül megbízhatatlanná váló mutatók helyett az elemzők egyéb információkra támaszkodnak, amikor a kilátásokat latolgatják. A jó európai konjunktúra, illetve a csőben lévő (elsősorban autóipari) hazai kapacitásfejlesztések miatt a közgazdászok úgy vélik, az idén jó éve lehet az iparnak annak ellenére, hogy az idén nem száguldott a bmi-vel, illetve a rendelési számok nem mutatják a nagy külső keresletet. Utóbbi kapcsán a december-januári számok lehetnek majd eligazító jellegűek. Több nagy cég gyakorlata ugyanis az, hogy ebben az időszakban jelentik le az egész éves termelési tervet, alaposan meglódítva ezzel a rendelési adatokat.