Kifakadt egyes újságokra az EKB elnöke

2017.11.14
Portfolio.hu
Kifakadt ma az Európai Központi Bank elnöke egyes német és olasz médiumok ellen, mondván, azok egyoldalúan mutatják be a jegybank tevékenységét, és a nemzeti nyelv mögé bújnak a külső vizsgálódások elől.


A német pénzügyi és politikai elit lényegében folyamatosan vitában áll az Európai Központi Bankkal annak agresszív monetáris lazítása miatt, amely sokak szerint káros Németországnak. Az olaszok pedig a náluk nagy összegben felhalmozódott nem teljesítő hitelek kezelése miatt állnak hadilában az EKB-val - emlékeztet a Financial Times.

Mindkét álláspont erőteljesen megjelenik az eurózóna tagországainak saját, helyi médiájában. Draghi szerint nem kell felülbecsülni a kritikákat, de kétségtelen, hogy léteznek. Ennek egyik oka pusztán az, hogy az európai bürokraták angolul beszélnek, a helyi újságok azonban a nemzeti nyelv mögé bújnak a nemzetközi vizsgálódások elől.

Draghi szerint ezek a médiumok a valóságot egy színben mutatják be, amikor több színű. Ez ellen azonban nem sokat lehet tenni, és nem szabad, hogy ez elbátortalanítsa őket, tenni kell a jelenség ellen, de a győzelem még messze van.

Címlapkép: Daniel Roland/afp