Kikutatta az MNB, hogyan lehet sikeres Magyarország

2017.12.06
Portfolio.hu
A magyar gazdaság duális szerkezetén úgy lehet enyhíteni, hogy a kis- és középvállalati szektort hozzásegítjük az exportpiacokra való kilépéshez, ez ugyanis ösztönzi a termelékenység növekedését - hangzott el a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent Növekedési jelentés című kiadványának bemutatóján. A jegybank szakértői kiemelik: nagyon fontos, hogy a magyar gazdaság növekedési pályáján lezajló ágazati átrendeződés során a kulcsiparágak (amelyek a technológiai megújulást leginkább képviselik és terjesztik) is erőteljesen megjelenjenek. Az egyik ilyen kulcsiparág az elektromobilitás, amely új kihívások elé állíthatja a hazai autógyártókat.


Gazdasági dualitásA kis- és középvállalati szektor termelékenysége még régiós összevetésben is elmarad a nagyvállalati hatékonyságtól. Mivel az exporttevékenység termékinnovációra ösztönöz, ezért a kitörést az exportpiacokra lépés jelentheti. Azok a kkv-k, melyek az exportpiacra léptek, a tapasztalatok szerint gyorsabban képesek növelni a termelékenységet, többet költeek beruházásra, illetve emelkedik az alkalmazotti létszámuk.

Jön a digitalizáció - megmarad a munkánk?

A nemzetközi tapasztalatok szerint a nagyon alacsony és a nagyon magas termelékenységű (és bérű) tevékenységeknél az elmúlt évtizedekben nőtt a foglalkoztatás (és a bér), a többi ágazatban (jellemzően a kékgallérosoknál) pedig mindkettő csökkent. Ez a munkaerőpiac polarizációját hozta el. A jelenség egyik magyarázata, hogy az új technológia és a képzett dolgozók egymás kiegészítői, és így a robotok a közepesen végzett, rutinfeladatokat végző dolgozókat kiszorítják a munkaerőpiacról. A termelékenység növekedése által generált többletjövedelem megnöveli a szolgáltatások, és így az alacsonyabban képzettek iránti keresletet.

A következő évtizedek az MNB szerint a fenti folyamat erősödésével jár majd. A legveszélyeztetettebb szakmák az adminisztratív és a jogi területen lehetnek. Ez alapján a természet- és műszaki tudományokban végzettek arányát érdemes majd tovább növelni.