Kimondták: 2019-ben még nem lesz egy számjegyű az szja

2018.05.16
Portfolio.hu
Július végén, rendkívüli ülésen dönthet a jövő évi költségvetésről az Országgyűlés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Miniszterelnökség élére jelölt politikus.


Gulyás Gergely az InfoRádióban elmondta, azt tervezik, hogy
  • június 13-ig benyújtják a költségvetést az Országgyűlésnek, és
  • július második felében dönthet róla.

A lehetséges intézkedésekről itt írtunk:Azzal kell számolni, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésszakot fog tartani, ami július végéig tarthat
- mondta Gulyás Gergely.

A Fidesz alelnöke szerint bevált az elmúlt évek gyakorlata a költségvetés korai elfogadásáról. Ha bárki más kerülne kormányra, megőrizné azt a lebonyolítási metódust, hogy júniusban fogadják el a költségvetést, és nem decemberben, mivel így tervezhető a következő év. Így minden minisztérium, minden miniszter pontosan tudja június-júliusban, hogy januártól milyen keretek között tudja a minisztériumot működtetni, az egyes területekre milyen források jutnak a következő évben.

A korai költségvetés mellett a miniszter által felsorakoztatott érvek nem nevezhetők valós érveknek. Ha decemberben fogadják el a jövő évi költségvetést, akkor is ugyanúgy "tervezhető a következő év", sőt. Amikor a kormány a korai költségvetés mellett teszi le a voksát, akkor azt is felvállalja, hogy a következő év megtervezésekor a bázis év töredékét ismeri csak. Jelen esetben például a 2019-es költségvetést legjobb esetben is idén júniusig érvényes feltételezésekkel készíti el a kormány, ebben a tekintetben "lemond" 5 hónap gazdasági és költségvetési folyamatairól (július-novemberi időszak), ennek következtében a feltételezett alappályát is nagyobb bizonytalanságok övezik, amelyekre az egész költségvetést felépíti a kormány. A korai költségvetés legnagyobb hátránya, hogy romlik a tervezhetőség, és a nagyobb bizonytalanság miatt nagyobb tartalékokra lenne szükség, az előre nem látott (lényegesen nagyobb) kockázatok kezelése érdekében. Nem véletlen, hogy többször is előfordult a korábbi években, hogy a nyáron "kőbe vésett" költségvetési számokon még az új év indulása előtt módosítani kellett.

Az sem érthető számunkra, hogy mi különbség van abban, hogy egy miniszter már az év közepén tudja, hogy milyen keretek várnak rá a következő évre és nem pedig decemberben ismeri meg ezeket.


"Konzervatív, kiegyensúlyozott állami gazdálkodás van Magyarországon" - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette azt is, hogy amikor polgári jobbközép kormány volt Magyarországon, akkor mindig kiegyensúlyozott, takarékos, az állami bevételeket és kiadásokat egyensúlyba hozó költségvetés volt. Amikor nem ilyen kormány volt, akkor általában nem.

Az egy számjegyű szja a távlati célkitűzés, de a következő évben még biztos nem lehetséges - fogalmazott.


"A kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás követelményéből kiindulva azt tudjuk majd megmondani, hogy nagyjából mi az a mozgástér, amely a kormány rendelkezésére áll. Hogy ezt a mozgásteret mivel, hogyan töltjük ki, azt a költségvetési előterjesztés előtt kell eldönteni" - mondta Gulyás Gergely.