Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!

2017.10.10
Portfolio.hu
A Portfolio Private Health Forum 2017 konferencia első kerekasztal-beszélgetésén a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók tulajdonosai és vezetői fejtették ki a véleményüket.


Jászkuti Bertalan, a Heal Partners ügyvezető-társalapítója elsőként azt kérdezte meg, hogy a résztvevők szerint mi a fontosabb a cég márkaneve, vagy az orvos márkaneve.

Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!


Lantos Csaba, a Róbert Károly Magánkórház tulajdonosa szerint a helyzet mostanra megváltozott. Korábban az orvosok hatása volt lényeges, mostanra a kórház brendje viszi az üzletet. Azt is elmondta, hogy az intézménye a nőgyógyászatra fókuszál és büszke arra, hogy idén 900 gyermek fog itt megszületni. Emellett szerinte az is lényeges változás a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest, hogy akkor nem volt olyan orvosuk, aki ne lett volna valahol közalkalmazotti státuszban, ma már ez inkább ritkaságszámba megy. Azt is kiemelte, hogy

jó orvosok hagyták ott az állami egészségügyet, és ez is egy fontos szempont a magánegészségügyi szolgáltatók vonzerejében.

Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!

Lantos Csaba, tulajdonos, Róbert Károly Magánkórház


Schiszler István, Duna Medical Center ügyvezető igazgatója szintén úgy vélekedett, hogy fontosabb a brand, mert a nagy tömegek nem orvoshoz jönnek, hanem a hirdetéseink alapján a céget keresik. De természetesen elengedhetetlen, hogy jó, nagy tudású orvosok dolgozzanak a cégnél, mert különben nem tudjuk az elvárt színvonalat biztosítani. Vannak olyan, jó nevű orvosok, akiket sokkal többen keresnek, de egy ilyen nagy ellátási kapacitással rendelkező intézményt, mint a Duna Medical Center, nem lehet az orvosok nevére alapozva megtölteni betegekkel. Saját felméréseik alapján elárulta, hogy az igénybevevők egyharmada érkezik úgy, hogy intézményt ajánlottak neki, míg a legnagyobb számban az internetes kampányokból érkeznek a betegek.

Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!

Schiszler István, ügyvezető igazgató, Duna Medical Center


Takács Zoltán, a FŐNIX-MED Zrt. igazgatóságának tagja annyiban egészítette ki a korábbi véleményeket, hogy nem mindegy milyen vásárlóról van szó. Ha a vállalat vásárol, akkor a brandnek van fontos szerepe, az egyén esetében azonban fontos az orvoskeresés. Utalva Adrian Stroilescu előadására, azt mondta, hogy ha 10 év múlva ott tartunk, mint Románia, akkor a vállalati egészségügy rendkívül fontos szerepet fog kapni.

Azt is elárulta, hogy a társaságnál közfinanszírozott portfólió-tisztítást tartanak, tudatosan szüntetik meg minden közfinanszírozott ellátásukat és gőzerővel fordulnak a magánszektor felé.

Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!

Takács Zoltán, igazgatósági tag, FŐNIX-MED Zrt.


Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapítója szintén úgy fogalmazott, hogy a brand a legnagyobb érték, az intézménynél nincs is sales osztály, a betegek mindig megtalálják az intézményt. Saját tapasztalataik szerint a vállalati egészségügyi láb erősödik rendkívüli mértékben, jelenleg 280 partnerük van.

Kiszámíthatóságot a hazai egészségügybe!

Varga Péter Pál, alapító-főigazgató, gerincsebész, Budai Egészségközpont

A kerekasztal-beszélgetés minden résztvevője egyetértett abban, hogy rendkívül fontos szerepet játszik az állam, mint szabályozó és ebben az esetben mindenki a kiszámíthatóságot hangsúlyozta.

Portfolio Private Health Forum 2017
Portfolio Private Health Forum 2017 (galéria, 34 kép)

Lantos Csaba egy másik válaszában úgy vélekedett, hogy a co-payment bevezetése nélkül legális és jó minőségű egészségügy nem lesz.

Schiszler István pedig azt jegyezte meg, hogy nonszensz, hogy magánszolgáltatás keretében nem lehet alapellátást, vagyis háziorvosi ellátást végezni. Szerinte akkor lehet felépíteni egy stratégiát, ha van kiszámítható jogi környeezet. Szerinte kicsit paradox, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a munkáltatók nem tudnak kedvezményesen egészségügyi szolgáltatást nyújtani, csak egészségbiztosítást.

Takács Zoltán egyik hozzászólásában azt emelte ki, hogy váratlanul decemberben felfüggesztették annak a szabálynak a hatályba lépését, hogy kedvezményesen lehessen nyújtani egészségügyi szolgáltatást. Ezt nem tudni, mikor lép hatályba, szerinte egy létrehozott jogszabály felfüggesztése nem szerencsés.

Fotók: Stiller Ákos