Kiszivárgott: két héten belül jöhet az Európai Központi Bank nagy bejelentése

2017.10.13
Portfolio.hu
Az Európai Központi Bank monetáris politikai döntéshozói az eszközvásárlási program jelenlegi havi keretösszegének felére csökkentését fontolgatják januártól, a kötvényvásárlásokat pedig legalább kilenc hónapig folytatnák még egészen 2018 szeptemberéig - értesült a Bloomberg EKB-s forrásoktól.


A névtelenül nyilatkozó jegybanki tisztségviselők szerint a jelenlegi körülményeket tekintve kivitelezhetőnek tűnik, hogy januártól havi szinten 30 milliárd euróra csökkentsék a jelenlegi 60 milliárd euróról az eszközvásárlási program havi keretösszegét. Elmondásuk alapján az még vita tárgyát képezi, hogy meddig hosszabbítsák meg a programot, egyelőre az tűnik egy kompromisszumos megoldásnak, hogy jövő szeptemberig tolják ki a végpontot, azonban a közleményben benne hagyják azt a részt, hogy szükség esetén azon túl is folytathatják a kötvényvásárlásokat.

A várakozások szerint az október 26-ai kamatdöntő ülésre kerülhet sor a nagy bejelentésre, amire már hónapok óta várnak a piaci szereplők. A spekulációt az fűtötte, hogy idén évek óta nem látott ciklikus fellendülés bontakozott ki az euróövezetben, amit az EKB elnöke, Mario Draghi már többször is szóvá tett. Ennek ellenére az inflációs dinamika továbbra is lassú, ezért nem valószínű, hogy a jegybankárok elsietnék a program lezárását.

Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza már többször is utalt arra, hogy a hirtelen piaci reakció elkerülése végett is fontos az eszközvásárlási program lassú kivezetése, hiszen így mindenkinek elég ideje lesz alkalmazkodni a monetáris politika normalizálásának irányába tett lépésekhez. Emellett inflációs fronton is szükség van a folytatólagos támogatásra, hiszen megítélése alapján csak így biztosítható a középtávú, 2% körüli inflációs cél elérése.

Az várható volt, hogy az EKB-nál nem fogják jövő januártól egyik napról a másik kivezetni az eszközvásárlási programot, másrészről viszont valamit lépniük kell, hiszen érezhetően egyre nagyobb a nyomás rajtuk. Sokan - köztük a leköszönő német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble - piaci buborékok kialakulásától tartanak, amelyet a világ nagy jegybankjai fújtak / fújnak extrém laza monetáris politikáikkal.