Kiütik a lírát, már gyengül a forint is

2018.08.09
Portfolio.hu
Több deviza is látványosan szenved az elmúlt 24 órában. A török líra történelmi mélypontjára esett, a rubelt is megütötték, a brit font szintén lendületesen gyengült. A forint-euró árfolyam ma délelőtt visszatért a 320 feletti tartományba.

A rubelt ma sem kímélik 2018.08.09 09:36

A rubel-dollár árfolyam ma már a 66-os szint felett jár, vagyis tovább gyengül az orosz fizetőeszköz. Az árfolyamra a tegnap esti amerikai döntés hathat: az Egyesült Államok szankciókat jelentett be arra hivatkozva, hogy bizonyítva látja az orosz kormány érintettségét a Szkripal-ügyben.

320 fölé ugrott az euró 2018.08.09 09:34

A forint is gyengüléssel kezdi a napot: tegnap egészen stabilan 320 alatt tartózkodott az euróval szembeni kurzus, ma azonban egy óra alatt közel másfél egységnyit veszített az erejéből.

A líránál nincs megállás 2018.08.09 09:10

A török líra ma reggel rögtön új történelmi csúcsra ugrott, csak ma 3%-os gyengülésnél jár a dollárral szemben. Tegnap diplomáciai tárgyalások folytak a feszültségek oldására az USA és Törökország között, de a visszafogott nyilatkozatok szerint ez nem járt eredménnyel. Egy dollárért közel 5,44 egységnyi török lírást kellett fizetni a devizapiacon, az évet még 3,75-nél kezdte az árfolyam.

Büntetik a lírát és a fontot, de a forint kitart 2018.08.09 08:40

Egyelőre csak kismértékű elmozdulást mutat a forint a vezető devizákhoz képest, az euró/forint kurzus 319,6-os szinten áll. A forint árfolyamára nem igazán volt hatással, hogy a szerdai adatok szerint júliusban az infláció 3,4%-ra emelkedett.

Büntetik a lírát és a fontot, de a forint kitart

A dollárért 275 forintot kell adni, a svájci frank jegyzése 276,9-es szinten áll.

A török lírát azonban nem kímélik a befektetők, csütörtökön már 1%-ot veszített értékéből a dollárral szemben. A 15 éves csúcson álló infláció a líra zuhanása miatt minden bizonnyal tovább fog emelkedni, miközben a török jegybank vonakodik emelni a kamatot, és az Egyesült Államokkal szembeni diplomáciai konfliktus elfajulása ráadásul rátett még egy lapáttal Törökország gondjaira.

Büntetik a lírát és a fontot, de a forint kitart

Ma reggel az angol font is gyengélkedik, miután ismét a Brexit-spacifikus hírek kerültek a figyelem középpontjába. A britek uniós kilépésének folyamata egyre kaotikusabbnak tűnik, és egyre nagyobb esélye van annak, hogy megegyezés nélkül "zuhannak ki" az EU-ból. A font pedig ennek hatására egy éves mélypont közelébe került a dollárral szemben.

Az orosz rubelt sem kímélték a befektetők, tegnap kétéves mélypont közelébe került a dollár ellenében, de erős eladási hullám alá kerültek az orosz kötvények és részvények is. Ez részben annak tudható be, hogy a Kommerszant című orosz napilap közzétette az Oroszország elleni lehetséges büntetőintézkedéseket részletező amerikai törvénytervezetet, amely bünteti az országot az amerikai választásokba való feltételezett beavatkozásért. Az USA továbbá a Szkripal-ügy miatt is szankciókat léptet életbe.

Mi várható ma?

A mai napon a piacot érdemben befolyásoló makrogazdasági adatok nem érkeznek.

  • Ma külkereskedelmi adatokat tesz közzé a KSH.

  • Délelőtt 12 hónapos DKJ-aukciót tart az ÁKK.

Büntetik a lírát és a fontot, de a forint kitart

A szemünk láttára verik szét Törökországot - Nagyon nagy bajban vannak Erdoganék 2018.08.08 16:02

Nagyon nagy bajban vannak a törökök: a hitelezésre épülő, túlfűtött gazdasági növekedési modelljük már nem tartható sokáig, a kiigazítást pedig minél tovább húzzák, annál jobban fog fájni. Az infláció 15 éves csúcson van, és minden előjel szerint tovább emelkedik majd, miközben a líra árfolyamának zuhanása egyre nehezebb helyzetbe hozza a belföldi gazdasági szereplőket. Az Egyesült Államokkal szembeni diplomáciai konfliktus elfajulása ráadásul rátett még egy lapáttal Törökország gondjaira. Mind gazdaságilag, mind politikailag drasztikus irányváltásra lesz szükség, méghozzá hamar, máskülönben kemény földet érés vár az országra.

tovább a cikkhez...