Kizárt, hogy Olaszország kilépjen az eurózónából - Nyugtat az új pénzügyminiszter

2018.06.11
Portfolio.hu
Az új olasz kormánynak nincsen szándékában az euróövezetből való kilépés, emellett pedig a GDP-arányos államadósság további mérséklésére fognak koncentrálni - mondta Giovanni Tria pénzügyminiszter a Corriere della Sera lapnak adott vasárnapi interjújában.


A pénzügyminiszter első interjújában szemmel láthatóan igyekezett megnyugtatni az utóbbi hetekben idegessé vált befektetőket, hogy az új kormány nem készül olyan radikális lépésre, amivel alapjaiban rengetheti meg az olasz gazdaságot. A nyugtató hangvételre szükség volt, május végén ugyanis drasztikusan megemelkedtek az olasz kötvényhozamok, miután a befektetők menekülni kezdtek a helyi kötvényekből, attól tartva, hogy Olaszország az euróövezetből való kilépést fontolgatja.A kormány pozíciója egyértelmű: szóba se jöhet az euró eldobása. Nem csak hogy nem akarunk kilépni az euróövezetből, de az új kormány mindent el fog követni annak érdekében, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, amelyben a piaci szereplőkben egyáltalán felmerüljön ennek lehetősége.

- fogalmazott Giovanni Tria.

Emellett azt is hangsúlyozta, hogy nem felelőtlen költségvetési lazítás útján kívánják fellendíteni az olasz növekedést, hanem a strukturális reformokra, illetve a beruházások támogatására fókuszálnak majd. Gazdasági programjuk emellett szem előtt fogja tartani a GDP-arányos államadósság csökkenő trendjét.

Tria kijelentései markánsan eltérnek attól, amit a kormánykoalíciót alkotó az Öt Csillag Mozgalom és Liga képviselői korábban mondtak, mint például az euróövezetből való kilépés lehetősége, vagy a masszív adócsökkentésen és feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésén keresztüli növekedésösztönzés, mintegy fittyet hányva közben az elszálló államháztartási hiányra és adósságra. A pénzügyminiszter elmondta, hogy szeptemberben érkezik majd az új kormány gazdasági programja, benne az elkövetkező időszakra vonatkozó előrejelzésekkel és intézkedésjavaslatokkal, amiből majd mindenki jobban megérti, hogy pontosan miként képzelik el Olaszország gazdasági problémáinak megoldását.(Reuters)