Komoly figyelmeztetés érkezett: véletlenül is kitörhet az atomháború

2018.01.11
Portfolio.hu
Jelenleg nem megfelelő a világ atomfegyvereinek biztonsági védelme, így akár egy esetleges kibertámadás is a fegyverek véletlenszerű élesítéséhez vezethet - állapították meg a Chatham House brit tanácsadó cég szakemberei. Szerintük az esetleges hackertámadások veszélyét nem veszik elég komolyan.


A Chatham House egy elismert think-tank a világban, a cég elemzői csütörtökön tették közzé azt a jelentésüket, mely szerint elsősorban az Egyesült Királyság és az USA nukleáris fegyverarzenálját fenyegeti a kibertámadások veszélye. Ezek pedig akár oda is vezethetnek, hogy a fegyverek véletlenül élesednek. Ez persze csak a végső eset lenne, az elemzők szerint a hackerek első körben a nukleáris rakéták által kapott információkat és utasításokat írhatják felül, ami miatt kikapcsolhatják a rendszereket, hibás információt küldhetnek a fegyvereknek.

A nukleáris fegyverek biztonsági kockázatai eddig is ismertek voltak az emberi mulasztástól kezdve az esetleges hírszerző tevékenységig, viszont a kibertámadások most egy új dimenziót hoznak ebbe, új veszélyforrás jelent meg.


A nukleáris fegyverarzenál sérülékenysége akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor néhány hónapja kiéleződött a viszony az USA és Észak-Korea között, miután az ázsiai ország rakétatámadásokkal fenyegette meg az amerikaiakat.