Könyörtelenül drágulnak a magánegészségügyi szolgáltatások

2018.06.11
Portfolio.hu
Mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében egyre jobban felértékelődnek az egészségbiztosítások. Míg az előbbiek az egyre súlyosbodó munkaerőhiány mellett hatékony ösztönző eszközként tudnak alkalmazni egy ilyen juttatást, addig a munkavállalók számára a gyorsan dráguló egészségbiztosítási szolgáltatások elérésének gyakran egyetlen módja maradt a céges egészségbiztosítás - állapítja meg az Union Biztosító legutóbbi felmérése alapján.


Drágulnak a szolgáltatásokAz Union Biztosító saját statisztikája szerint 2016-ban az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi ellátások átlagára 17 800 forint volt. Tavaly ez az összeg 19 300 forintra emelkedett, az idei szolgáltatói listaár pedig már átlagosan 23 000 forintot tesz ki. Egy kisebb szűrőcsomag átlagára ugyanezen idő alatt 40-ről 50 ezer forint körüli összegre emelkedett.

Vagyis egy év alatt a szakorvosi ellátások közel 20%-kal drágultak a hazai magánegészségügyben. Két év alatt pedig 30%-os áremelkedés következett be.


Az árak roham léptékű emelkedése érthető annak fényében, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók iránti kereslet stabilan emelkedik. Ezt legutóbb ebben a cikkünkben mutattuk be:Az "ellátás" általában nem csak egy szakorvosi vizitet jelent, hanem gyakran társul hozzá valamilyen egyszerű diagnosztika - például labor, ultrahang, röntgen stb. - igénybevétele is. Ha pedig az egészségügyi szolgáltatást az "utcáról" - azaz nem a biztosítás keretében - szeretnénk igénybe venni, akkor azt látjuk, hogy az orvosi vizitek díja önmagában is eléri a 20-25 000 forintot - állapítja meg a biztosító.

Hatalmas keresletnövekedés előtt?Zsolnai Gábor, az Union Biztosító vállalati egészség- és személybiztosítási igazgatója úgy érzékeli, hogy gyorsan szélesedik azoknak a köre, akiknek fontos, hogy ezt az ellátási csatornát a jövőben is biztosan, kiszámítható módon tudják igénybe venni.

Úgy látjuk, hogy az egészségbiztosítási piac fejlődése a gyors növekedés ellenére továbbra is a kezdeti szakaszánál jár: a jelenlegi néhány százezer fős ügyfélkör középtávon akár milliós nagyságrendűre is bővülhet
- vetítette előre.Az Union Biztosító adatai szerint az általa szervezett szakorvosi magánellátások közül leggyakrabban a bőrgyógyászati rendelőket látogatták az ügyfelek. A második legnépszerűbb ellátás a nőgyógyászat volt, ezt követték a különböző laborvizsgálatok, az ortopédia, valamint a gasztroenterológia. Fontos megemlíteni, hogy a szakorvosi rendelések mellett a szűrővizsgálatokon való részvétel is komoly arányt képvisel, egyre jelentősebb mértékben járulva hozzá a kormányzati népegészségügyi célkitűzések teljesítéséhez.

Az Union Biztosító közelmúltban végzett felmérése szerint, bár jelenleg az alkalmazottak mindössze nyolcada kap egészségbiztosítási juttatást munkáltatójától, 59 százaléknyian tartanák fontosnak, hogy juttatási csomagjukban magasabb színvonalú ellátást nyújtó egészségbiztosítás is szerepeljen. Ma Magyarországon az egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik.

Ennek oka - az adómentességen túl - az is, hogy a csoportos biztosítások díja lényegesen kedvezőbb. Ebben a szegmensben egy várakozás nélküli járóbeteg-ellátást, diagnosztikai- és laborvizsgálatokat, valamint kisebb műtéteket is felölelő csomag betegút szervezéssel és tanácsadással már akár fejenként 5-6 ezer forintos havidíj mellett is elérhető.

A felmérés azt is megmutatta, hogy szinte minden megkérdezett (96 százalék) pozitívan fogadná az egészségbiztosítás családra történő kiterjesztésének lehetőségét is, és ezért külön anyagi áldozatot is vállalna.

ElőrevetítettükA Portfolio az elmúlt hónapokban kiemelt figyelmet fordított a magánegészségügyi szektorra. Cikk- és interjúsorozatban mutattuk be a legutóbbi fejleményeket és várható trendeket. Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója és egyben a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke a Portfolio-nak adott interjújában is kiemelte, hogy a 4 millió feletti hazai munkavállaló közül körülbelül 2,4 millió kap valamilyen foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást. Ebben a tekintetben is óriási bővülés előtt van a piac. Vagyis a foglalkozás-egészségügyi bázis további jó lehetőségeket is kínál. Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a jelenlegi - szinte minden iparágat érintő - fokozottan munkaerő-hiányos helyzetben a sima cafetéria- és az egyéb kompenzációs elemek mellett erőteljesen megjelenik a vállalat-egészségügyi programok iránti munkavállalói igény.

Fábián Lajos, a MedAlliance Holding igazgatóságának elnöke pedig úgy fogalmazott nekünk, hogy lassú átalakulási folyamatnak vagyunk a szemtanúi a magyarországi egészségügyben: a strukturálatlan finanszírozási modell felől a strukturált (vállalatok, vagy egyének által előre fizetett, pl. biztosítási) modell felé haladunk, de az út hosszú.

Új cikksorozat a professzionális egészségügyről

Cikksorozatot indítunk a magyar egészségügy aktuális helyzetéről, kilátásáról. Interjúk, elemzések, adatbányászat formájában, az állami és magánegészségügyi ellátásról, piacról, szolgáltatókról, finanszírozásról, munkaerőről, fejlesztésekről, innovációkról, kutatókról, digitalizációról. Célunk, hogy a leginkább érintettek segítségével mutassuk be a hazai egészségügy minden szegletét. Beszámolunk az aktuális trendekről, kihívásokról és felkutatjuk a sikersztorikat. Érdemes velünk tartani, itt.

Könyörtelenül drágulnak a magánegészségügyi szolgáltatások