Közeledik az internetes térhódítás vége Magyarországon

2017.03.20
Portfolio.hu
Évről évre csökken az internet-előfizetések számának növekedési üteme, olyannyira, hogy tavaly az utolsó negyedévben már az egy számjegyű tartományba süllyedt az éves dinamika. A telítődés ezek alapján nagyjából akkor következik be az országban, ha az előfizetések száma hozzávetőleg a lakosság számával lesz egyenlő.


2016 végén az internet-előfizetések száma meghaladta a 8,8 millió darabot. Hosszabb távot nézve a növekedés látványos: 2013 végén 6,5 millió, 2010 végén 3,3 millió előfizetést regisztrált a KSH, 2005 végén pedig még egy egymilliót sem érte el a számuk.

Közeledik az internetes térhódítás vége Magyarországon


A látszólag töretlen emelkedés valójában egyre kisebb ütemű bővülést jelent. Öt évvel ezelőttig 30% körüli átlagos növekedést láthattunk még úgy is, hogy közben a válság ideiglenes visszaesést okozott. Azóta az előfizetések száma egyre kisebb ütemben növekszik, és 2016 végén - gyakorlatilag először - egy számjegyűvé esett az éves ütem (8,8%)

Közeledik az internetes térhódítás vége Magyarországon


A mobilinternet gyorsabban terjed, mint a kábeles, így előbbi részaránya az előfizetésekből már 70%-os. Ugyanakkor mindkét területen látszik a lassulás, egyedül az optikai hálózatra kötött előfizetések száma emelkedik dinamikusan, ez viszont egy kis súlyú üzletág.

Közeledik az internetes térhódítás vége Magyarországon


Az előfizetések számánál gyorsabban növekszik az adatforgalom, vagyis az emberek egyre inkább rászoknak az internetre. 2016 egészében a vezetékes letöltési forgalom 1,6 millió terabyte volt,ami 29%-kal meghaladta a 2015. évit. Az előfizetők a vezetékes interneten keresztül 12%-kal több, közel 0,7 millió terabyte-nak megfelelő feltöltési adatforgalmat generáltak. 2016 év folyamán a mobilinterneten keresztüli adatforgalom 38%-kal (21 ezer terabyte-tal) nőtt. Az egyre intenzívebb internethasználatra utal az is, hogy 2016 utolsó negyedévében jelentős mértékben (3 százalékponttal) eltolódtak az előfizetések a kiemelkedően gyors sebességet biztosító sávszélességek irányába.

2016 IV. negyedévében az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 50,6 milliárd forint volt, folyó áron 8,8%-kal több az egy évvel korábbinál. Az akciók és a díjak mérséklődése ellenére az árbevétel változása követte az előfizetésszám dinamikus bővülését. Az internetszolgáltatásokból származó árbevétel 40%-a a mobilinternetes előfizetésekből képződött, ami 11%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Jóval kevesebb izgalom van a telefon-előfizetések területén, hiszen a vezetékes vonalak száma nagyon hosszú ideje stagnál, a mobilpenetráció pedig úgy tűnik, éppen a válság előtt érkezett a csúcsra: legalábbis akkor hirtelen megállt a 100 lakosra vetített mobil-előfizetések száma, és azóta - hiába lódult meg a lakossági fogyasztás - nem tud növekedni ez a mutató.

Közeledik az internetes térhódítás vége Magyarországon