Közeleg a bizonyítványosztás, értékelik Magyarországot

2017.10.11
Portfolio.hu
Két hitelminősítő is vizsgálódik még az év vége előtt Magyarországon: jövő pénteken a Moody's publikálja friss ítéletét, majd november közepén még a Fitch is Budapestre jön vizsgálódni. Az elemzők szerint akár már egy következő felminősítés is indokolt lenne a magyar gazdaság szempontjából, de első lépésként valószínűbb, hogy a jövő évi lépésre utaló pozitív kilátást adnak majd.


Októberben és novemberben vizsgálódnak mégJövő pénteken a Moody's, november 10-én pedig a Fitch Ratings vizsgálhatja felül a magyar adósosztályzatot, ezekkel zárul majd az idei bizonyítványosztás, utána csak 2018-ban jönnek a hitelminősítők vizsgálódni. A mostani lépések főleg azért lehetnek érdekesek, mert legutóbb augusztus végén az S&P meglepetésre pozitívra javította a kilátásunkat, amivel egy lépésre kerültünk az újabb felminősítéstől.

Közeleg a bizonyítványosztás, értékelik Magyarországot


Érdemes most megnézni, mit mondtak legutóbb a hitelminősítők az esetleges felminősítés lehetőségéről. A Moody's esetében október 20-án azért lehet aktuális valamilyen lépés, mert tavaly november óta elemzést sem adtak ki Magyarországról. Akkor minősítettek fel utolsóként a befektetésre ajánlott kategóriába, idén viszont az eddigi két felülvizsgálat során nem foglalkoztak a magyar osztályzattal. Tavaly az alábbiakhoz kötötték a további pozitív irányú lépéseket:

  • Ha az ország gazdasági és fiskális pozíciója javul.
  • Ha az adósság a vártnál gyorsabban csökken.
  • Ha a kormány olyan növekedéstámogató strukturális reformokat vezet be, melyek növelik a potenciális növekedést.


Ezek kapcsán azt mondhatjuk, hogy a növekedés talán a vártnál jobban alakulhat idén, hiszen mára nem csak a kormány, hanem a piaci szakértők is elhitték, hogy 4% körül bővülhet a magyar gazdaság. Az adóssággal kapcsolatban viszont épp a napokban kaptunk rossz híreket, hiszen egyszeri tényezőknek köszönhetően az utóbbi évek adósságpályáját felfelé módosították.


A Fitch ezzel szemben idén májusban erősítette meg "BBB mínusz" besorolását stabil kilátás mellett. Akkor arra jutottak, hogy az esetleges újabb pozitív lépéshez a külső adósság további csökkentése, a gazdaságpolitika minőségének javulása, illetve a GDP-arányos adósságráta további csökkenése kellene. Vagyis versenytársához hasonlóan a hitelminősítő elsősorban az adósság és a fenntartható növekedés terén lát még tennivalókat Magyarország előtt.

Számíthatunk további ajándékokra?A legfontosabb kérdés az, hogy a fenti két felülvizsgálat alkalmával várhatunk-e még további pozitív lépéseket azt követően, hogy az S&P augusztus végén talán meglepetésre pozitívra javította a kilátásunkat. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a Moody's és a Fitch várhatóan nem minősíti majd fel Magyarországot, hanem szintén pozitív kilátást ad.

Bár a hitelminősítők megtehetnék, és több magyar makroadat alapján szóba jöhetne az is, hogy kilátásjavítás nélkül felminősítik Magyarországot, de várhatóan nem ez lesz a menetrend. Egyrészt ritkán csinálnak olyat ezek a cégek, hogy kihagyják stabil kilátásról pozitívra történő változtatást és egyből magasabb kategóriába sorolnak egy országot - emeli ki az elemző. Ráadásul a hitelminősítők óvatosak lehetnek, és egy esetleges felminősítéssel megvárhatják a jövő évi választásokat. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen gazdaságpolitikai lépések és irányvonalak várhatóak a következő években.

Németh Dávid szerint a hitelminősítők az elemzéseikben pozitívumként említhetik, hogy gyorsult a magyar gazdaság, a folyó fizetési mérleg többletes, a költségvetési hiánnyal sincs probléma, a külső adósság és az államadósság is mérséklődik. Kedvező tényezőként szerepelhet még náluk az alacsony szintre csökkenő munkanélküliség, a mérséklődő eladósodottság a magánszektorban, valamint a hitelportfólió javulása.

Az elemző szerint azonban a negatívumokra is kitérnek majd a hitelminősítők. Többek között arra, hogy a GDP gyorsulásában az uniós forrásokon alapuló fejlesztések kiemelkedő szerepet játszanak. A magyar gazdaság uniós pénzek nélküli potenciális növekedése 2 százalék körüli, ami nem túl erős szám. A hitelminősítők korábban utaltak arra, hogy az átláthatóságon lehetne mit javítani. Szintén negatívumként hozhatják fel, hogy a kamatkiadások nélküli egyenleg, az úgynevezett elsődleges egyenleg és a strukturális egyenleg is romlik, ez pedig mindenképpen kockázatot jelent a jövőre nézve.

A hitelminősítők az új elemzésekben szólhatnak az adósságszerkezetről is. Egyfelől a teljes adósságon belül a devizaarány csökkent, amit kedvezően értékelhetnek. Ugyanakkor problémásnak tarthatják, hogy a magyar állampapírok átlagos futamideje nem növekszik. Németh Dávid azonban hozzáfűzte, az állam törekszik arra, hogy meghosszabbítsa az átlagos futamidőt.

Az esetleges további felminősítünk egyébként a külföldi elemzők egy részének fantáziáját is megmozgatja: nemrég a Commerzbank írta egy elemzésében, hogy nem lenne meglepő, ha az év vége előtt még további felminősítés jönne. Arra viszont nem számítanak, hogy rövidtávon mindhárom nagy hitelminősítő tovább javítana a magyar osztályzaton.

A címlapkép forrása: Shutterstock