Közös hadgyakorlatba kezd Oroszország és Kína

2017.08.12
Portfolio.hu
Alig, hogy vége lett Moszkva és Peking idei első közös haditengerészeti gyakorlatának a Balti-tengernél található Kalinyingrád orosz exklávénál, a héten már be is jelentették a következőt, amelyre a csendes-óceáni térségben fekvő Vlagyivosztoknál kerül majd sor szeptember 18. és 26. között - írja a Magyar Idők szombati számában.Erről a két ország haditengerészetének képviselői a helyszínen állapodtak meg szerdán, hangoztatva a Litvánia és Lengyelország közé ékelt orosz területen tartott közös gyakorlat sikereit.

A tájékoztatás szerint a Vlagyivosztoknál megrendezendő gyakorlat első szakaszában part menti műveleteket hajtanak végre, a második szakaszban pedig a Japán-tengeren és az Ohotszki-tenger déli részén gyakorolnak be összehangolt műveleteket.

Korábban - főleg a japán sajtóban - számos spekuláció született arról, hogy a közös gyakorlat helyszíneként felmerülhet a vitatott hovatartozású szigetek miatt rendkívül érzékeny területnek számító Dél-kínai-tenger is, ezek az értesülések viszont alaptalannak bizonyultak.