Szárnyakra kapott a forint

2017.04.21
Portfolio.hu
Látványosan visszaerősödött tegnap a dollár az euróval szemben, ma pedig tovább araszol, így a dollárindex is fontos technikai szint felett maradt. Közben a forint a napok óta tartó 313-314 közötti ingadozás után ma 314 fölé jutott az euró ellenében, azaz új négyhavi mélypontra bukott. Megnéztük gyorsan, hogy a technikai elemzés szerint hol vannak azok a szintek, amelyek megállót jelenthetnek a forint gyengülési hullámában.

13 éves mélypontra zuhanhat az euró a franciák miatt 2017.04.21 21:22

13 éves mélypontra zuhanhat az euró, ha Le Pen és Melenchon száll egymással harcba a francia elnökválasztás utolsó fordulójában, ha viszont Macron és Fillon csatáznak, 4%-ot erősödhet az egységes deviza a dollárral szemben.

tovább a cikkhez...

Szárnyakra kapott a forint 2017.04.21 18:04

A magyar tőzsde zárása után erőre kapott a forint: a ma 14:00 körül tapasztalható, 294 forintos dollárárfolyam 292,68-ra módosult, míg a 314-es szint fölött járó euróárfolyam 312,9-re gyengült vissza.

Tovább esik a forint - Hol lehet a megálló? 2017.04.21 14:18

Az utóbbi órában újabb forintgyengülési hullám alakult ki és ezzel a jegyzések tegnap délután után ismét a 314-es szint fölé jutottak. Most 314,2-nél látjuk a jegyzéseket, azaz új négyhavi forintmélypontot látunk.

Megnéztük gyorsan, hogy a technikai elemzés szerint hol vannak azok a szintek, amelyek megállót jelenthetnek a forint gyengülési hullámában. Amint látjuk, a szűkülő háromszögből való felfelé történő kitörés után pár napig próbált visszaerősödni a forint a háromszög tartományába, de a háromszög felső száránál (312,5 körül) rendre erős támasz szintbe ütözött, ahonnan újra gyengült. Az elmúlt napokban 312,5-314 között hullámzott a kurzus, ma pedig felfelé haladt tovább. Amint látjuk, a berajzolt trendcsatorna felső száránál jár most az árfolyam, ami elvileg meggátolhatja a forint hirtelen gyengülését. Szintén 315 körülre esik a tavaly júniusi 322-es csúcsról a szeptemberi 303,5-ös mélypontig tartó mozgásra húzott 61,8%-os Fibonacci korrekciós szint is. Ha viszont mégis tovább gyengül a forint, akkor tavaly decemberi 315,5 körüli lokális csúcsig haladhat az árfolyam. Ezen túl a 317,5-318 körüli zóna tűnik nagyon erős ellenállásnak, ahonnan az elmúlt két évben számos alkalommal vissza tudott erősödni a forint.

Érdemes egyébként rámutatni, hogy a forint az utóbbi hetek gyengülési hulláma mellett fokozatosan letért a régiós devizák árfolyampályájáról, főként a zlotyhoz képest jár külön pályát a forint (igaz ez az eltérés nem markáns).

Kezd belendülni a dollár 2017.04.21 12:35

Amint reggeli cikkünkben már felhívtuk a figyelmet: fontos technikai szint (csökkenő trendvonal) szorítja lefelé az euró/dollár árfolyamot, azaz a dollárerősödés irányába. Ez ma úgy tűnik, tényleg hat is az árfolyamra, hiszen reggel óta valóban kezd lendületbe jönni a dollár: a jegyzések 1,0740-ről 1,0690-ig süllyedtek. A dollár erősödése (azaz az euró gyengülése) technikai okok mellett a francia választásokkal kapcsolatos félelmekkel is összefügghet, hiszen továbbra is nagyon szoros eredményt vetítenek előre a közvélemény-kutatások, Macron és Le Pen fej-fej mellett halad, igaz utóbbi talán kicsit vesztett népszerűségéből az utóbbi napokban. Közben a forint az euróval szemben továbbra is 314 közelében ingadozik (313,7 körül), míg a dollárral szembeni kurzus 293,5 körülig emelkedett.

A cseh koronára nehezendő gyengülési nyomás nem hagyott alább, ma 26,90 körülről újra 27 közelébe gyengült vissza a korona az euróval szemben.

Kritikus szint közelében a dollár 2017.04.21 08:57

Tegnap délelőtt még gyengélkedett a dollár az euróval szemben, a jegyzések 1,07 közeléből 1,08 közelébe emelkedtek, késő délután azonban 1,0780-ról elkezdett süllyedni az árfolyam egészen 1,0720-ig. Ez a napon belüli fordulat nagy kanócos napos gyertyát rajzolt, ami persze érhető, ha ránézünk erre a grafikonra. Amint láthatjuk, egy rendkívül hosszú csökkenő trendvonal küszöbén táncol az árfolyam, és ez, illetve a 200 napos mozgóátlag is lefelé szorítaná a mozgást (dollárerősödés). Amennyiben a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában például Le Pen nyerne és az európai integráció veszélybe kerülne, az euró hanyatlásnak indulhat és ezzel jócskán lefelé távolodhat el a berajzolt vonaltól az árfolyam.

Kritikus szint közelében a dollár

A dollár tegnapi napon belüli fordulata éppen jól jött a 6 devizával szembeni dollárindexnek, amely már éppen megérintette az emelkedő trendvonalat, de el tudott tőle rugaszkodni. Amint azonban látszik: itt is rendkívül fontos zónában jár az árfolyam, a berajzolt szűkülő háromszög már csak nagyon kis "mozgásteret" ad az indexnek és esélyes, hogy rövidesen valamelyik irányba határozott mozgással kitör az árfolyam. Ehhez is jó kiváltó tényező lehet a francia esemény.

Kritikus szint közelében a dollár

A forint közben továbbra sem tudott talpra állni az euróval szemben a jegyzések a 313-314 közötti sávban hullámoznak, azaz továbbra is négyhavi mélypont körül billeg a forint.

Kritikus szint közelében a dollár

A dollár tegnapi fordulata miatt a dollár/forint árfolyam újra elkezdett emelkedni, a jegyzések 291 körülről 292,5-ig emelkedtek vissza.

Kritikus szint közelében a dollár

Rendkívül érdekes a cseh korona mozgása, hiszen tegnap délután rövid időre a 27-es szint fölé jutott az EUR/CZK árfolyam, azaz gyengébb szintre süllyedt a korona, mint ahonnan elindult az erősödés, amikor április elején eltörölte a 27-es árfolyamkorlátot a cseh jegybank. Továbbra is úgy tűnik, hogy rengeteg korábbi cseh korona vételi pozíciót zárnak a befektetők (mivel nem jött be a nagy árfolyamnyereség) és ez gyengíti vissza a koronát "a kiinduló" szint közelébe.

Kritikus szint közelében a dollár

Címlapkép forrása: AFP Fotó Thomas Samson