Lassan a 310-zel barátkozhat megint a forint

2018.04.16
Portfolio.hu
Fontos szinthez érkezett a forint árfolyama, ismét belátható közelségbe került a 310-es lélektani szint az euróval szemben. A hétfő reggel egyelőre további erősödéssel kezdődik a forint szempontjából. Közben a feltörekvő piacokon az orosz rubel további jelentős eséssel indítja a hetet.


Hétfő reggel a forint 310,6 körül állt az euróval szemben, ez 0,05 százalékos erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. Ezzel több mint kéthónapos mélypont közelében van az árfolyam, utoljára február elején volt 310 alatt az euró-forint. A forint a dollárral szemben 252 alatt jár, míg az angol font jelenleg 358,84 forintba kerül.

Lassan a 310-zel barátkozhat megint a forint


A magyar deviza technikailag is érdekesen néz ki: a kialakult szűkülő háromszög alsó szélét letörte az árfolyam, ami további erősödésre utalhat. Első lépésben a 200 napos mozgóátlag lehet érdekes 310 körül, majd utána akár 308 környékére is süllyedhet az euró-forint jegyzés.

Lassan a 310-zel barátkozhat megint a forint


A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális erősödéssel kezdte a napot, vagyis a jelek szerint nem csak a forint piacán jó a hangulat. A feltörekvő piacokon közben tovább esik az orosz rubel, ma már újabb 0,4%-ot bukott a dollárral szemben, miközben a török líra 0,2 százalékkal gyengült, a dél-afrikai rand pedig minimális erősödéssel kezdett. A rubel egyébként az elmúlt egy hétben 2,8%-ot, az utóbbi egy hónapban pedig már 8,1%-oit veszített értékéből.

Lassan a 310-zel barátkozhat megint a forint


Az euró-dollár árfolyamban egyelőre nem látunk jelentős mozgást, az utóbbi napokban úgy tűnt, hogy lecsillapodott a csapkodás. Hétfő reggel 1,2332-nél jár a jegyzés, ami szinte hajszálra megegyezik a pénteki szinttel. A következő hetekben fokozatosan érkeznek majd a GDP-adatok, illetve az újabb jegybanki döntések, melyek kimozdíthatják a jegyzést erről a holtpontról. A japán jen 0,1 százalékos erősödéssel kezdte a napot a dollárral szemben, míg az angol font minimális javulást mutat.

Lassan a 310-zel barátkozhat megint a forint


A ma megjelenő makroadatok közül kiemelkedik az amerikai kiskereskedelmi statisztika, emellett a Fed több döntéshozója is megszólal.