Ma 50 milliárd forinttal feküdt neki az MNB a kamatok lenyomásának

2018.03.14
Portfolio.hu
Öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az öt éves lejáraton 10, a tíz éves lejáraton 40 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot - jelezte közleményében az MNB.


Öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert (MIRS) tartott szerdán a Magyar Nemzeti Bank. Az öt éves futamidőn 10 milliárd forint, a tíz éves futamidőn 40 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 39,19 milliárd, illetve 94,28 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az öt éves lejáraton 10, a tíz éves lejáraton 40 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt és tíz éves MIRS-tenderen 20, illetve 17 bank vett részt.

Az MNB közleménye emlékeztet, hogy a Monetáris Tanács 2017. november 21-én két nemkonvencionális eszköz bevezetéséről döntött, melyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik: ezek a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program. A döntés értelmében az MNB feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be annak érdekében, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének a hosszabb szakaszán is érvényesüljenek.