Eldőlt: egyelőre nem szakítják szét Spanyolországot a katalánok

2017.10.10
Portfolio.hu
Magyar idő szerint kedden este hat órakor tartotta volna meg rendkívüli ülését a katalán parlament, amelyen Carles Puigdemont elnök értékeli az aktuális politikai helyzetet. Az ülést egy órával halasztották, belső megbeszélést tartottak illetve Jean-Claude Junckerrel tárgyaltak. Az elnök a Katalónia Spanyolországtól való elszakadásáról szóló népszavazás eredményeiről, következményeiről beszél. Az elnök bejelentette: továbbra is azon fognak dolgozni, hogy a referendumnak érvényt szerezve függetlenedjenek Spanyolországtól, de folytatják a tárgyalásokat, nem kiáltották ki Katalónia függetlenségét egyoldalúan.

A katalán elnök beszédének legfontosabb pontjai 2017.10.10 20:01

  • A katalán elnök értelmezése szerint jogot kapott arra, hogy kikiálthassa Katalónia függetlenségét Spanyolországtól,
  • Javaslata alapján felfüggesztették az egyoldalú függetlenségi nyilatkozat kibocsátását, hogy folytassák a tárgyalásokat Madriddal,
  • Puigdemont szerint megéri nemzetközi közvetítők bevonásával megoldani a krízishelyzetet,
  • Szerinte tárgyalásos úton megoldható a helyzet.

(Guardian)

Folytatják a tárgyalásokat 2017.10.10 19:48

Az elnök szavai szerint továbbra is Katalónia függetlenségéért küzdenek majd, de a vezetés elhalasztja a függetlenedés kikiáltását.

Most meg mintha keményebben szólt volna 2017.10.10 19:41

"Nem vagyunk bűnözők és nem vagyunk őrültek. Normális emberek vagyunk, csak szavazni szeretnénk. Készen álltunk a beszélgetésre és a párbeszédre. Semmi bajunk sincs a spanyolokkal. Szeretnénk, ha jobban megértenénk egymást. A kapcsolat sokáig működött, de most fenntarthatatlanná vált" - mondja az elnök, de továbbra sem mondta ki, mit tesznek ma.

(Guardian)

Történeti visszatekintést tart az elnök 2017.10.10 19:27

Csak egyelőre nem mondta el, mi történik ma este Katalóniával.

Békés megoldás készül? 2017.10.10 19:23

"Mi mind felelősek vagyunk ezért. Vissza kell fognunk a szituációt, nem táplálhatjuk tovább (...) Mi mind egy közösség tagjai vagyunk, soha nem fogunk beletörődni mindenbe, de többször is bebizonyítottuk, hogy együtt kell továbblépnünk a demokrácia útján és békében. Ez párbeszédet követel meg" - mondja beszéde elején az elnök.

(Guardian)

Beszél az elnök 2017.10.10 19:17

Üdvözöl mindenkit, elmondja, hogy azért van itt, hogy a referendum tanulságait levonja.

Megtelik az ülésterem 2017.10.10 19:11

Mindenki az elnök beszédét várja.

Érdekes, hogy Junckert is bevonták 2017.10.10 18:52

Több nemzetközi hírügynökség is arról tudósított, hogy az Európai Bizottsággal, Junckerrel is tárgyalnak a katalánok, miközben a bizottság hivatalos álláspontja, hogy egy "spanyol belpolitikai ügyről van csak szó", amihez semmi köze az uniónak.

Tárgyalások zajlanak jelenleg 2017.10.10 18:48

Katalán szóvivő megerősítette, hogy most közvetítőkön keresztül tárgyalás zajlik Madrid és Katalónia között.

Közben ezrek várják a parlament körül a fejleményeket.

(Guardian)

Junckerrel is tárgyalnak 2017.10.10 18:36

Az Euronews úgy értesült, a halasztást részben az indokolja, hogy a katalánok Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalnak.

Elhalasztják az ülést egy órával 2017.10.10 18:25

Megerősítették, hogy az ülés 7 órakor egy órával később kezdődik, mivel előtte egy szűkebb körű megbeszélést tartanak.

(Guardian)

Rendőrök veszik körül a katalán parlamentet 2017.10.10 17:47

A katalán rendőrség szorosabbra fűzte "proaktív védőgyűrűjét" a régió parlamentje körül, ahogy a kedd esti rendkívüli ülés lassan elkezdődik. A spanyolok ellenlépéseket ígértek arra az esetre, ha a katalánok a figyelmeztetésük ellenére mégis egyoldalúan kikiáltják függetlenségüket.

(Reuters)

Ma este eldől, kettészakítják-e Spanyolországot a katalánok 2017.10.10 17:46

Eredetileg hétfőn tartották volna meg a rendkívüli ülést, azonban a maradáspárti ellenzékiek jogi úton megakadályozták a hétfői ülést. Most az elnök szándékosan kihagyta a napirendi pontok közül a spanyol alkotmány szerint alkotmányellenes népszavazás eredményeinek megvitatását, azonban ne legyenek kétségeink: a mai ülésen erről lesz szó.

Elképzelhető, hogy az ülésen a függetlenség melletti pártok a napirend módosításával az utolsó pillanatban határozatot terjesztenek be Katalónia elszakadásának kinyilvánításáról.

Carles Riera, a baloldali Népi Egység (CUP) nevű függetlenségi párt képviselője pénteken azt állította, hogy már tárgyalnak a Junts pel Sí (Együtt az igenért) katalán kormányzó pártszövetséggel a függetlenségről szóló nyilatkozat szövegéről, amelyet a katalán elnök majd felolvas a keddi parlamenti ülésen. Ezt azonban a katalán kormány részéről senki sem erősítette meg.

A rendkívüli ülés fejleményeiről percről-percre cikkünkben tudósítunk.

A címlapkép forrása: JORGE GUERRERO / AFP