Magához tért, de nem száguldott a magyar ipar

2018.02.13
Portfolio.hu
Decemberben az ipari termelés volumene 1,2%-kal nőtt az előző hónaphoz képest. Az ipar az erős első fél év után a második fél évben összességében magas termelési szinten stagnálgatott. A rendelési mutatók alakulása továbbra is érthetetlen.


Tavaly az éves átlagos ipari növekedés 4,8%-os volt (vagyis 2017-ben ennyivel haladta meg a termelési volumen a 2016-os szintet), elsősorban annak köszönhetően, hogy az év első fele erős növekedést hozott, majd a második fél évben ezt a szintet nagyjából tudta tartani a szektor. Ez jobb eredmény, mint a 2016-os stagnálás közeli helyzet, de a 2014-2015-ös konjunktúrától érezhetően elmarad.

Magához tért, de nem száguldott a magyar ipar


Az ipari termelés kilátásait illetően meglehetősen ellentmondásos információkat vehetünk számba, ráadásul ezek egy része az utóbbi időben érezhetően elvesztette előrejelző szerepét. Így például az ipar messze nem száguld úgy, ahogyan azt a beszerzési menedzser index felmérésében nyilatkozó vállalatok hiperoptimizmusából kitűnik, de a helyzet egyáltalán nem olyan vészjósló, ahogyan azt az egyre apadó rendelésállományi mutató sugallja.

A decemberi rendelési mutatók sem mutatják az erős konjunktúrát. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,6%-kal kisebb volt 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 1,9%-kal nőttek, ugyanakkor az új exportrendelések 2,9%-kal visszaestek. Az összes rendelésállomány 10,8%-kal elmaradt a 2016. decemberitől.

Magához tért, de nem száguldott a magyar ipar