Magyarországon is egyre több gyermek születik házasságon kívül

2018.08.09
Portfolio.hu
Csaknem minden második gyerek házasságon kívül született 2016-ban az Európai Unióban - írta friss jelentésében az uniós statisztikai hivatal (Eurostat). A szervezet csütörtökön közzétett adatai szerint a gyerekeknek körülbelül 43 százaléka született házasságon kívül két évvel ezelőtt, ez a szám 15 százalékponttal magasabb, mint 2000-ben volt, azaz évente nagyjából egy százalékponttal emelkedett. Az Eurostat szerint ez a családmodell lassú, de folyamatos változását jelzi.


Nyolc uniós tagállamban magasabb volt a házasságon kívül született gyerekek aránya, mint a házasságban születetteké. Arányuk Franciaországban volt a legmagasabb, 60 százalékos, majd Bulgária és Szlovénia (59), Észtország (56), Svédország (55), Dánia (54), Portugália (53) és Hollandia (50) következett.

A skála másik végén Görögország, Horvátország és Ciprus található, amelyekben kevesebb mint 20 százalék volt a házasságon kívül született gyerekek aránya.

Magyarországon a házasságon kívül született gyermekek aránya 47 százalék volt 2016-ban, ami valamivel magasabb az uniós átlagnál.


A KSH ezzel kapcsolatos jelentése azt emelte ki, hogy ugyan a házasságon kívüli születések aránya az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett, 1990 és 2000 között több mint kétszeresére, 13-ról 29%-ra nőtt. Az ezredfordulót követően egy rövid megtorpanás után újból dinamikus emelkedés kezdődött, és 2015-ben érte el eddigi csúcspontját közel 48%-kal. 2016-ban hosszú idő óta először csökkent a házasságon kívül született gyermekek aránya és száma. A magyarázat szerint

e mögött minden bizonnyal a házasságkötések elmúlt években tapasztalt dinamikus emelkedése állhat.


Az előző évhez viszonyítva 2016-ban az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,3%-kal, 1578- cal emelkedett a házasságból született gyermekek száma, így a többletszületések teljes egészében a házasságból történt születésekből adódott, miközben a házasságon kívül történt születéseké 0,4%-kal, 168 gyermekkel csökkent.

Az Eurostat jelentésben arról is beszámolt, hogy 2015 és 2016 között az EU valamennyi tagállamában nőtt ez az arány, kivéve Észtországban, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.


(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Balázs Attila)