Már a Fed is figyelmeztet: elveszítheti a kontrollt Amerika az adósság felett

2018.05.14
Portfolio.hu
Az Egyesült Államoknak jobban kellene figyelnie az adósságrátára, különben könnyen "kikerülhet a kezéből az irányítás" - mondta hétfőn Loretta Mester, a celevelandi Fed elnöke.


Az amerikai jegybank döntéshozója kiemelte, hogy az amerikai adósság jelenleg a GDP 104%-ára rúg, ez jelentősen emelkedhet köszönhetően például Donald Trump fejlesztési terveinek. Az IMF szerint az USA az egyetlen, melynek GDP-arányos adóssága emelkedni fog következő években.

A CNBC kérdésére Mester úgy nyilatkozott, hogy aggasztja az amerikai adósságráta emelkedése, a mutató a második világháború óta a legmagasabb szinten van jelenleg."Szerintem foglalkoznunk kellene az amerikai gazdaság helyzetével annak kapcsán, hogy fenntartható költségvetési pályán vagyunk-e. Azt gondolom, hogy erről már most gondolkodni kell, amíg nem kerül ki a helyzet a kezünkből" - hangsúlyozta Loretta Mester.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint az USA az egyetlen ország, melynek a következő öt évben emelkedni fog az adósságrátája.