Már a királycsináló Berlusconiék sem dobnák el az eurót

2018.01.10
Portfolio.hu
Azzal, hogy Silvio Berlusconi pártja választási szövetséget kötött az Északi Ligával és egy kisebb olasz párttal, nagy esélyesévé vált a márciusi olasz választásoknak, "királycsináló" is lehet Berlusconi, így kifejezetten érdekes, hogy ebből a helyzetből már az eurózónából való kilépés, illetve az euró használatának felfüggesztése ellen foglalt most állást. Ugyanígy tett a jelenleg legnépszerűbb olasz párt, az Öt Csillag Mozgalom is a minap, azaz a legnagyobb olasz pártok a jelek szerint visszahátráltak korábbi fontos ígéretükből.

A Berlusconi Előre Olaszország (Forza Italia) nevű pártja a minap kötött választási szövetséget az Északi Ligával (illetve most már Salvini Ligájának nevezik) és egy kis jobboldali párttal (Fratelli d'Italia) és a Teneo Intelligence keddi elemzése szerint így az együttes népszerűsége 36-38% a tömörülésnek és ezzel a március 4-i olasz parlamenti választások nagy esélyesének számít. Berlusconi pedig ismét diktálja a tempót, és így a választások után "királycsináló" lehet belőle a kormányalakításkor. A Reuters cikke nem ennyire optimista, azt vetíti előre, hogy a három párt koalíciója végülis csak a kisebbségi kormányzáshoz lehet majd elegendő.

Az mindenesetre a fenti kilátások mellett kifejezetten fontos, hogy kedden Berlusconi egy rádióinterjúban, majd a Twitteren is azt hangsúlyozta a Politico összefoglalója szerint, hogy "technikailag lehetetlen lenne és az olasz gazdaságnak fenntarthatatlan lenne", ha Olaszország felfüggesztené az eurót, és igyekezett megnyugtatni híveit, hogy az egyébként régóta erősen eurószkeptikus Északi Liga vezetése is így gondolja mindezt. Az első reakciók szerint azonban ez nincs így valójában.

az euró egy rosszul született fizetőeszköz, rossz árfolyammal, ami elszegényítette az olaszokat, de manapság már nem lehetséges nélküle (az élet - a szerk.)

- hangsúlyozta a volt olasz kormányfő.

A Politico emlékeztet rá, hogy az Északi Liga az utóbbi időben szintén tényleg puhább hangvételre váltott az euró témájához abban a reményben, hogy majd Berlusconival együttműködve új kormányt tudnak alakítani.

Berlusconi egyébként azt is kijelentette, hogy az euróval kapcsolatos monetáris politikát továbbra is úgy kell végrehajtani, mint ahogy a szintén olasz Mario Draghi által vezetett Európai Központi Bank teszi.

Címlapkép forrása: Riccardo PAREGGIANI / AFP