Már idén elérhetjük az MNB inflációs célját

2018.06.11
Portfolio.hu
Megugrott az infláció Magyarországon, jórészt az olajárak emelkedése miatt, így a vártnál akár korábban is elérheti inflációs célját a jegybank.


Magyarországon 2,8%-ra emelkedett az infláció májusban az előz év azonos időszakához képest az előző havi 2,3%-ról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. Mindez megegyezett a Portfolio konszenzusával, azonban kissé magasabb lett a Reuters és a Bloomberg elemzői felmérésénél.

Már idén elérhetjük az MNB inflációs célját


Az infláció legutóbb 5 évvel ezelőtt, 2013 februárjában volt ilyen magas, amit jórészt az olaj drágulása és a dollár erősödése által fűtött üzemanyagár-emelkedés okozott. Az OTP Bank Elemzési Központja a friss infláció adat után megjelent elemzése szerint az infláció idén nyáron elérheti a 3%-ot. Ez azonban csak átmeneti lehet, amiben szerepet játszik a bázishatás, valamint az élelmiszerek és a termékek inflációjának a lassulása.

Az olajársokk tehát azt eredményezi, hogy a vártnál korábban elérheti az MNB az inflációs célját, ez azonban nem biztos, hogy gondot jelent, hiszen ez jórészt egyszeri hatás lehet, ami később kiesik a bázisból (ha nincs további olajár-emelkedés), így nem emelkedik érdemben 3% fölé az infláció.

Az éves átlagos infláció 2,6% lehet az OTP előrejelzése szerint, és az árindex tartósan 2019 közepére érheti el a 3%-ot, azonban úgy vélik, hogy a kockázatok inkább felfelé mutatnak. A szakértők ennek ellenére nem várják, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jövő év végéig szigorítaná a monetáris kondíciókat. Ugyanakkor, ha az infláció jövőre újabb lendületet vesz, akkor az MNB lépésre kényszerülhet.