Már megint az autógyártás mentette meg az ipart

2017.10.12
Portfolio.hu
A járműgyártás felpattanása ébresztette fel a nyári álomból a hazai ipart - derül ki a KSH ma közzétett részletes augusztusi adataiból. A vállalatvezetők optimizmusa erős konjunktúrát ígér, a rendelési mutatók viszont zavarba ejtőek.


Gyengécske nyárkezdet után augusztusban újra felpörögtek a gyárak Magyarországon: a KSH közlése szerint 5,5%-kal volt magasabb az ipari termelés volumene, mint júliusban. Az adat megegyezik a múlt heti előzetes számmal. Ezzel a szektor korrigálta az előző két havi visszaesését, jelezve, hogy továbbra is növekedési pályán van.

Már megint az autógyártás mentette meg az ipart


A nyár ezzel együtt sem sikerült igazán jól az iparnak, a kibocsátás összességében kissé kisebb lett, mint a tavaszi hónapokban. A számok azt jelzik, hogy a szokásos (felújítások, javítások, szabadságolások miatti) nyári leállások ezúttal nem augusztusra, hanem júliusra estek.

A mai részletes adatközlésből már azt is látjuk, hogy mi okozta az ipari termelés megugrását. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a kedvező fordulat egyértelműen járműgyártásnak köszönhető. Elszokhattunk már ettől, hiszen az utóbbi másfél évben az autóipar nem bővítette látványosan a kapacitásait, és már nem volt olyan domináns húzóereje az ipari szektornak, mint 2013 és 2015 között.

Már megint az autógyártás mentette meg az ipart
Klikk a képre!


A meghatározó ágazatok közül korrigálta nyári visszaesését az elektronikai terület is, a kisebb súlyú tevékenységek közül pedig a jellemzően hektikusan teljesítő gyógyszeripar ugrott nagyot júliushoz képest.

Az európai konjunktúra, a csőben lévő ismert kapacitásbővítések, illetve a beszerzésimenedzser-index alakulása egyaránt az ipari konjunktúra folytatódását ígérik. Igaz, az némileg zavarba ejtő, hogy a bmi azokban a nyári hónapokban is az egekben járt, amikor az ipar épp lendületet vesztett.

Ennél is érdekesebb a rendelési mutatók alakulása. Bár már egy éve is van, hogy újabb lendületet vett az ipari termelés (lásd első ábránkat), a rendelésállomány növekedése egyre kisebb, az utóbbi szűk fél évben pedig az állomány kissé el is maradt az egy évvel korábbitól. Igaz, augusztusban legalább is a frissen beeső rendeléseknél láthatunk valami élénkülést. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 15,8%-kal nőtt 2016 azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések 17,4, az új belföldi rendelések 6,6%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány azonban még így is 0,4%-kal elmaradt a 2016. augusztusitól.

Már megint az autógyártás mentette meg az ipart


Valószínűleg megérne egy újabb kutatást, hogy az ipari termelésre van-e jó rövid távú előrejelző mutató.