Máris ütik a forintot a líra zuhanása miatt

2018.08.10
Portfolio.hu
Hihetetlen ütemben zuhan ma reggel a török líra és ez a mi régiónk devizáit is megviseli, közben a menedékkeresés miatt a dollárba beletéptek és így az euró is bő egyéves mélypontra esett vele szemben.


A reggeli 320,8-ról rövid idő alatt 323 közelébe esett a forint az euróval szemben az erőteljes menedékkeresés jegyében, amit a török líra hihetetlen zuhanása váltott ki.

Már tegnap is 5% feletti volt az esés mértéke, ma reggel pedig átmenetileg 11%-os további zuhanás alakult ki 6,30 körülig a dollárral szemben. Ez nyilván a régiós devizákat is megviseli.Mindez azt is jelzi, hogy ha a török helyzet kicsit javul (pl. rendkívüli jegybanki kamatemelés hatására), akkor a forint is gyorsan erőre kaphat és akár a 320 alatti technikai akadályokkal is sikeresen megküzdhet.

Máris ütik a forintot a líra zuhanása miatt


Az általános menedékkeresés jegyében a dollár erősödik a vezető devizákkal szemben és mivel az EU környékén zajlik egy nagy ország összeomlása, az eurót is megviseli a helyzet. Így reggel az euró/dollár is leszakadt az 1,15-ös támasz szintről 1,1450-ig. Amint az alábbi második ábrán látszik: ez egy nagyon erős technikai támasz, a nagy mozgás 50%-os Fibonacci korrekciós szintje.

Máris ütik a forintot a líra zuhanása miatt


Máris ütik a forintot a líra zuhanása miatt


Címlapkép forrása: Shutterstock