Matolcsy további adócsökkentést javasol a kormánynak

2018.01.11
Portfolio.hu
Átfogó versenyképességi reformokat szükséges indítani Magyarországon, aminek kulcseleme kell, hogy legyen a személyi jövedelemadó további csökkentése - mondta a Figyelőnek adott interjúban Matolcsy György. Az MNB elnöke kiemelte, hogy a jegybanknak továbbra sincs árfolyamcélja, szerinte a forintot csak megfelelő felkészültség esetén érdemes lecserélni euróra.


A külföldi intézményekkel szemben mi nem a jegybanki mérlegeket felduzzasztó mennyiségi lazítás (QE) politikájában láttuk a kihívások kezelésének legjobb módját - mondta a Figyelőben megjelent interjúban Matolcsy György, akit a lap megválasztott a 2017-es év emberének Magyarországon. Az MNB elnöke hozzátette, hogy a célzott, innovatív jegybanki eszközöket sokkal hatékonyabbnak találták, ezeknek köszönhetően a magyar jegybank úgy tudott végrehajtani monetáris lazítást, hogy közben csökkent a mérlege az elmúlt években.

Előrejelzésünk szerint az infláció fenntartható módon 2019 közepén érheti el a három százalékos célt. Ehhez azonban mindvégig szükséges az alapkamat történelmi mélyponton, a bankközi kamatok nulla százalék körüli szinten tartása, valamint az MNB teljes eszköztárának bevetésével a hosszú lejáratú hozamok leszorítása


- mondta Matolcsy a következő évek kilátásairól.

Az infláció kapcsán a jegybankelnök kiemelte: fontos, hogy az árstabilitást fenntartható módon teremtsék meg, ne csak ideig-óráig legyen 3 százalék az infláció. Ezért a Monetáris Tanács a következőkben is mindent megtesz azért, hogy a drágulás üteme a toleranciasávon belül is egyre közelebb kerüljön a 3 százalékhoz.

Matolcsy szerint a jegybank intézkedései 2013 és 2016 között közel felét adták a hazai gazdaság bővülésének. Emellett eredményként említette, hogy a költségvetés kamatkiadásai a GDP mintegy 1,5%-ával csökkentek 2013 és 2017 között.

Ezzel csak tavaly 600 milliárd, 2013 óta pedig összesen mintegy 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak


- mondta.

A fenntartható gazdasági növekedés kapcsán az MNB elnöke a korábban már szorgalmazott versenyképességi fordulatról beszélt ismét. Szerinte ahhoz, hogy elkerüljük a közepes fejlettség csapdáját, olyan növekedésre van szükség, ami tartósan legalább 2-3 százalékponttal meghaladja az utolérendő térség - esetünkben Nyugat-Európa - tempóját.

"Ettől viszont még messze vagyunk, ezért sokat kell tenni" - ismerte be.


Azt biztosan elmondhatjuk, hogy az állami intézményrendszeren sokat kell fejleszteni és átfogó versenyképességi reformokat szükséges indítani, aminek kulcseleme kell, hogy legyen a személyi jövedelemadó további csökkentése


- javasolta a jegybankelnök.

Az MNB korábban is szorgalmazta a jelenleg 15 százalékos szja-kulcs további csökkentését, illetve a kormány is felvetette már az egyszámjegyű ráta szükségességét, az ezzel kapcsolatos kérdésekre viszont általában az a válasz, hogy a magyar költségvetés helyzete most még nem teszi lehetővé a bevezetést.

A gyenge forintárfolyammal kapcsolatos felvetésre Matolcsy azt válaszolta, hogy "ami az importőrnek gyenge, az az exportőrnek erős", illetve hangsúlyozta, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja. Hozzátette: számukra a forint stabilitása a fontos, márpedig az euróhoz viszonyítva tavaly a forint a világ tíz legstabilabb devizája közé tartozott.

Magyarországnak csakis megfelelő felkészültség mellett érheti meg bevezetni az uniós devizát, amikor már kellően szűk lett a rés az eurózóna és a hazai gazdaság között


- mondta a magyar euró esélyeiről Matolcsy. Sajnos arról nem beszélt, hogy szerinte ez a pillanat mikor jöhet el.

Az MNB vezetője emellett megismételte a jegybank korábbi véleményét, mely szerint a maastrichti kritériumok teljesítése ma már kevés a belépéshez, "olyan feltételrendszernek kell megfelelni, amelynek a teljesítésével a zónán belül is töretlen maradhat az ország fejlődési pályája".

A címlapkép forrása: Kovács Tamás/MTI