Még mindig nem akar drágulni az élet Magyarországon

2018.01.11
Portfolio.hu
Decemberben a novemberi 2,5%-ról 2,2%-ra lassulhatott az éves bázisú infláció Magyarországon, elsősorban az üzemanyagárakhoz köthető bázishatás miatt - vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. A pénteki KSH-adat ez alapján ismét megerősítheti a Magyar Nemzeti Bank döntéshozóit abban, hogy indokolt a laza monetáris politika fenntartása, hiszen továbbra sincs túlzott árnyomás a magyar gazdaságban.


Ugyan novemberben 2,2%-ról 2,5%-ra gyorsult a hazai árszínvonal-emelkedés éves üteme, ennek elsődleges oka az üzemanyagok drágulása volt, amire számítani lehetett, így az adat nem is okozott meglepetést. Ez ismét alátámasztotta azt a nézetet, hogy egyelőre nem valamiféle általános inflációs gyorsulásról van szó, hiába indokolhatná ezt több tényező is, legyen szó akár a béremelkedés által fűtött belső kereslet élénküléséről, vagy a szép lassan kibontakozó globális reflációs folyamatokról.

Még mindig nem akar drágulni az élet Magyarországon


A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint tavaly decemberben nem hogy elmaradt az infláció további gyorsulása, de még vissza is eshetett az éves index értéke:

a várakozások mediánja alapján pénteken 2,2%-os éves áremelkedési ütemről számolhat be a KSH, ami a novemberi számhoz képest 0,3 százalékpontos lassulást jelentene. Ezzel a 2017 egészére vonatkozó átlagos infláció 2,3-2,4%-ra mérséklődhetett.

Még mindig nem akar drágulni az élet Magyarországon


Dunai Gábor, az OTP elemzője szerint épp úgy mint novemberben, decemberben is az üzemanyagok árának alakulása mozgathatta elsősorban az éves indexet, csak ezúttal lefelé. Más termékcsoportok árában nem számít érdemi emelkedésre.

A trendinfláció (iparcikkek és piaci szolgáltatások) esetében sem a tartós, sem a nem-tartós iparcikkek, sem a piaci szolgáltatások tekintetében nem számítunk szinte semmilyen változásra az éves indexben. A feldolgozott élelmiszerek inflációja emelkedhetett, bázishatás miatt, a feldolgozatlan élelmiszerek esetében pedig a tojás további drágulása mérsékelhette az éves árindex csökkenését.

- fogalmazott kommentárjában.

A novemberihez képest 0,2 százalékpontos lassulásra számítanak az éves inflációban Nyeste Orsolya és Ürmössy Gergely, az Erste Bank szakértői, amelyet részben bázishatásokkal magyaráznak, emellett azonban az eurózónából importált alacsony inflációt is megemlítik, mint fontos tényezőt.

Még mindig nem akar drágulni az élet Magyarországon


Virovácz Péter, az ING Bank elemzője úgy véli, hogy az év utolsó hónapjában 2,2%-kal emelkedhettek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest, vagyis lassulhatott a novemberi dinamika, amelynek elsődleges okát ő is a bázishatásban látja.

Összességében tehát az infláció alakulása továbbra is segíti, hogy a jegybank fenntartsa a kiemelkedően laza monetáris politikáját.

- vonja le a következtetést rövid értékelésében.

Ezzel el is jutottunk a másik fontos kérdéshez, azaz, hogy mire számíthatunk idén a hazai inflációban. A szakértők többsége úgy látja, hogy 2018 végére még mindig nem éri el az MNB a 3%-os inflációs célját - a 2018 decemberére vonatkozó várakozások mediánja mindössze 2,65% - tartósan csak 2019-ben kerülhet 3% fölé az éves index. Ez összhangban van az MNB decemberi inflációs jelentéséből kirajzolódó képpel, ami 2018-ra 2,5%-os, 2019-re 2,9%-os átlagos drágulást prognosztizál.

Még mindig nem akar drágulni az élet Magyarországon


(Címlapkép forrása: Shutterstock)