Megijedtek a szankcióktól, csúnyán szétkapták ma a rubelt

2018.08.08
Portfolio.hu
Közel kétéves mélypontjához közeli szintre gyengült a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama, de erős eladási hullám alá kerültek az orosz kötvények és részvények is, miután a Kommerszant című orosz politikai-gazdasági napilap szerdán közzétette az Oroszország elleni lehetséges büntetőintézkedéseket részletező amerikai törvénytervezetet.


Republikánus és demokrata párti szenátorok a múlt héten nyújtották be a tervezetet, újabb kísérleteként, hogy Moszkvát megbüntessék feltételezett beavatkozásáért az amerikai választásokba, valamint Szíriában és Ukrajnában játszott szerepéért. Az orosz oligarchákat és Vlagyimir Putyin elnök családtagjait is célzó javaslattal egyebek között korlátoznák a tranzakciókat az új orosz állampapírokkal, valamint az energetikai projekteket és az urán importját.

Az orosz piacok nemigen reagáltak a múlt héten, az idegeskedés csak azután kezdődött el, hogy a Kommerszant szerdán lehozta a szankciós dokumentumot.

A rubel a dollárral szemben a 65-ös, az euróval szemben pedig a 75-ös pszichológiai szint fölé gyengült. Április óta először fordult elő, hogy egy dollárért több mint 65 rubelt kellett adni a moszkvai tőzsde devizakereskedésében, és napi legalacsonyabb árfolyamán mindössze néhány kopejka választotta el a 2016. novemberi mélyponttól.

Megijedtek a szankcióktól, csúnyán szétkapták ma a rubelt


Szerdán a moszkvai értéktőzsdén is jelentősen csökkentek az árfolyamok: az irányadó indexek közül a dollárban számított RTS-index 2,91 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 0,83 százalékos mínuszban zárt.

Megugrott az ötéves orosz CDS-árazás. Oroszország hitelkockázati biztosítása (CDS) 145 bázispontra emelkedett a hét eleji 133-134 bázispont körüli szintről.

Phoenix Kalen, a Société Générale francia nagybank londoni leányvállalatának feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégája rámutatott, hogy a magasabb árazás a geopolitikai aggodalmakat tükrözi. Ugyanakkor úgy vélte, nem valószínű, hogy az amerikai kongresszusban benyújtott új szankciós törvényjavaslatot elfogadják, így a rubel feltehetően nem gyengül tovább.