Megint kezdhetünk aggódni a svájci frankért? A jegybank még nyugodt

2018.02.13
Portfolio.hu
Az utóbbi másfél év legnagyobb erősödését mutatta be az utóbbi hetekben a svájci frank, mely egy hónap alatt több mint 2 százalékos szárnyalást mutatott az euróval szemben. A svájci jegybank (SNB) azonban a jelek szerint nem aggódik, legalábbis nincsenek arra utaló jelek, hogy igyekeznének csillapítani a frank erejét.


A Bloomberg cikke kiemeli, hogy a frank erősödése az utóbbi időszakban megint ráirányította a figyelmet a lehetséges jegybanki intervencióra, az adatok szerint azonban az SNB betétállománya az erősödés ellenére is csökkent, vagyis nem valószínű, hogy beavatkoztak volna a piacon. A jegybank szóvivője természetesen nem kívánta kommentálni a lehetséges lépéseket.
A hírügynökség kiemeli, hogy a frank még így is gyengébb, mint az utóbbi évek átlaga, vagyis a jelek szerint az erősödés egyelőre nem veszélyezteti az SNB fő célját, ami az infláció élénkítése. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint az év végére 1,20 fölé gyengülhet a svájci deviza, vagyis a jelenlegi erősödés csak átmeneti egy komolyabb gyengülő trendben.

Megint kezdhetünk aggódni a svájci frankért? A jegybank még nyugodt


A jelenlegi árfolyam mellett az SNB-nek nincs oka aggódni, éppen ezért meglepő lenne, ha beavatkoznának a piacon - mondta az ABN Amro szakembere, Georgette Boele.