Megint sokkolt a Brexit-király: új népszavazást kellene kiírni az EU-tagságról

2018.01.11
Portfolio.hu
Nigel Farage szerint lehetséges, hogy újabb népszavazást kellene tartani Nagy-Britannia EU-tagságáról a Brexit-ellenes hangok "elhallgattatására".


Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője a Channel 5 brit kereskedelmi televízió csütörtöki politikai magazinműsorában kijelentette: egyértelművé vált számára, hogy "a Blair- és Clegg-félék soha nem adják fel, végig fogják nyavalyogni, nyivákolni, morgolódni" az egész Brexit-folyamatot. Farage Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnökre és Sir Nick Cleggre, a Liberális Demokraták volt vezetőjére utalt, akik rendszeresen és határozottan szót emelnek a Brexit ellen, újabb népszavazást szorgalmazva.

Farage szerint szükség lenne az újabb népszavazásra, mivel az előzőnél sokkal nagyobb arányú Brexit-győzelem születne, "nemzedéknyi időre elhallgattatva" a kilépést ellenző hangokat.


Érdekes Farage kijelentése, ugyanis egyes mérések szerint - látva a hard-Brexit forgatókönyv veszélyeit - az utóbbi hónapokban a bennmaradást támogatók kerültek lendületbe. Bár igaz, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Brexit-népszavazás eredménye elég nagy lebőgést hozott a brit közvélemény-kutatóknak, ezért lehetetlen megmondani, ma milyen eredmény születne.


A Brexit-kampány egyik vezérarca, Farage annak idején azzal sokkolta a közvéleményét, hogy a 2016 júniusi referendumot követően egy TV-s interjúban olyat nyilatkozott, amin még a riporterek is látványosan kiakadtak:

  • Riporter: Heti szinten 350 millió fontot küldünk az EU-s büdzsébe, amit ezentúl nem kell majd. Tudja garantálni, hogy ez a pénz az egészségügyi rendszerbe kerül majd?
  • Farage: Nem, nem tudom garantálni. Sosem tudtam volna ezt biztosra állítani, ez egy olyan hiba volt, amit a kilépéspárti kampány követett el.


Hangzott el az emlékezetes párbeszéd, amelyben tulajdonképp beismerte, hogy a Brexit-tábor egyik legfontosabb ígérete egy hazugság volt.

A brit politikus egyébként nincs egyedül véleményével, miszerint indokolt lenne megismételni a népszavazást. Néhányan azzal érvelnek, hogy annak idején a szavazók azt gondolták, hogy a maradás és a távozás között kell választani, holott ennél sokkal bonyolultabb a helyzet, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen gazdasági kapcsolatok mellett valósul meg a kilépés. Egyszerűbben megfogalmazva: azok, akik az "elvi" kilépésre szavaztak anno, egyáltalán nem biztos, hogy megint így tennének, ha ismernék a távozás pontos feltételeit.(Címlapkép forrása: Daniel Leal Olivas /Afp)