Meglepő költségvetési lépéseket tehet a kormány

2017.04.20
Portfolio.hu
Kiegyensúlyozott és egészséges a magyar gazdaság, és ez várhatóan 2017-ben így is marad, ám a közelgő választások még hozhatnak meglepő költségvetési intézkedéseket. Jövőre már 4% körül lehet az infláció, de mi a helyzet a versenyképességgel? Mi várható az euróövezetben, és milyen hatással lesz Donald Trump elnöksége az amerikai gazdaság stabilitására? Az ezekkel kapcsolatos előrejelzéseiket mutatták be a Raiffeisien elemzői egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.


A hármas szám mentén alakulhatnak az idén és a következő években a fontos gazdasági mutatók Magyarországon: GDP növekedése, az infláció és a GDP-arányos államháztartási hiány is - derül ki a Raiffeisen előrejelzéséből. Az euróövezetben is a gazdaság egyre határozottabb élénkülése várható, javuló foglalkoztatással és fokozatos bérnövekedéssel. Az Amerikai Egyesült Államokban ezzel párhuzamaosan nemcsak a Trump kormányzás miatt kezdődhet új korszak, hanem a beígért kamatemelések és az erősödő infláció miatt is.

Kiegyensúlyozott a magyar gazdaság, de vajon meddig?Az inflációban jelentős változás várható már 2017-ben, az év második felében ugyanis tartósan 3% közeli infláció várható. Jövőre ez az érték megközelítheti a 4%-ot, azonban 2018-ban és 2019-ben sem éri el, tehát egy idő után stagnálás következik - véli Török Zoltán vezető elemző, aki azt is elmondta, hogy 3,2%-os lehet a gazdasági növekedés 2017-ben Magyarországon.

Külső, objektív szemmel nézve is kiegyensúlyozott a magyar gazdaság állapota, persze fontos kérdés, hogy uniós források nélkül is folytatódik-e majd az aranykorszak. Ez annyira távoli, hogy nem lehet előre jelezni, az viszont egészen biztos, hogy a kormány addig még igyekszik az EU-s pénzekre támaszkodva felpörgetni a gazdasági aktivitást

- tette hozzá az elemző.

Úgy fogalmazott, hogy lehetnek még meglepetésszerű változások, költségvetési lazítások, ami alatt olyan intézkedéseket ért, mint például nyugdíjemelés vagy adócsökkentés. Ezek jelentősen befolyásolhatják az ország gazdasági mutatóinak - köztük a 3%-osra előrejelzett (GDP-arányosan) államháztartás hiány - alakulását.

Csökkenteni kell a leszakadástAz euró/forint árfolyammal kapcsolatban a Raiffeisen elemzői nem számítanak változásra az idei évben, vagyis várhatóan továbbra is 310-315 között fog mozogni.

Ha azonban európai monetáris politikai fordulat következik be, és megtörténik az első kamatemelés, amit az MNB esetleg nem vagy csak késve követ, további gyengülés következhet be, abban az esetben pedig 315-320 közötti kereskedési sáv várható.


Török Zoltán a tavaly létrehozott versenyképességi tanácsot hasznos intézménynek tartja, hozzátéve, hogy az euróövezetben előírás egy ilyen testület felállítása, tehát ez nem magyar sajátosság. Úgy véli, hogy a legtöbb teendő az állam környékén van, és a legfőbb feladat, hogy csökkenjen az ország leszakadása. Ezt azonban nem egy-egy határozott intézkedéssel lehet elősegíteni, hanem tartós, a vállalkozók számára kedvező intézkedéssorozattal.

Pozitív az európai helyzetképPálffy Gergely elemző szerint az euróövezetben is erős, 2% körüli gazdasági élénkülés várható idén, aminek a motorja továbbra is a lakossági fogyasztás, illetve a munkanélküliségi ráták süllyedése lesz.

A kedvező munkaerőpiaci helyzettel együtt jár a reálbérek emelkedése, illetve az alacsony infláció miatt az elkölthető jövedelmek is magas szinten tudnak maradni. A beruházási és fogyasztói bizalmi indexek többéves csúcson vannak, ami idővel látható lesz a reálgazdasági statisztikákban is.


A szakértő szerint idén 1,8% körül alakulhat az infláció az euróövezetben a tavalyi 0,2% után. Úgy véli, ez elég lehet arra, hogy elkezdjenek változni a kamatpálya-várakozások és 2018 második felében, utolsó negyedévében várható az első kamatemelés az Európai Központi Banknál (EKB). Az elemző szerint eközben az euró dollárral szembeni árfolyama az év hátralévő részében, és főleg a 2017-es év első felében az év eleji mélypontnál is tovább süllyedhet.

Kulcskérdés, hogy mi lesz Trump adóreformjávalBlahó Levente elemző az amerikai helyzetről elmondta: az Egyesült Államokban a gazdaság stabil lábakon áll, amin egyelőre a Donald Trump kormányzat kiszámíthatatlan intézkedései sem változtatnak. A Trump győzelmét követő részvénypiaci megugrást az új kormányzat várható pozitív intézkedéseinek (adóreform) beárazása okozta. A jövőben épp ezért kulcskérdés lesz a tőkepiacok szempontjából ennek a megvalósulása, ami kérdéses, hiszen még párton belül is jelentős ellentéteket vált ki az elképzelés.

Az Egyesült Államok a teljes foglalkoztatottság küszöbén áll, gazdasága stabil és erős, a munkanélküliség 10 éves mélyponton 4,5%-on van (eddig a 2014-es 4,4% volt a rekord).

A nominálbérek folyamatosan emelkednek, de ez az inflációs mutatókban még nem jelentkezik. Ennek ellenére a 2%-os inflációs cél meghaladása az elemzők szerint abszolút lehetséges, sőt van tér arra, hogy akár 2,5%-ig is emelkedjen.


Ennek az olaj világpiaci árának megugrása lehet az oka, a 45 dollár feletti ár ugyanis kedvező Amerikának. Az OPEC május 25-én dönt az olajkitermelési szint csökkentés meghosszabbításáról, ami valószínűleg bekövetkezik, ha a komoly költségvetési hiánnyal küzdő Szaúd-Arábia vállalja a nagy részét.

Az OPEC döntésén kívül más tényező nem lesz komolyabb hatással az olajár változására, a szakértő így nem számít a nyáron jelentős olajár-emelkedésre, ősszel azonban már lehetséges, hogy lesz további hatása a kitermelés csökkentésének.


Fontos megemlíteni, hogy a piac két kamatemelést vár az idén az amerikai Fedtől, júniusban és szeptemberben. A Fed óriási, 4000 milliárd dollárra rúgó mérlegfőösszegének csökkentése is szóba került, amivel elodázhatják a további kamatemelést.

Címlapkép forrása: MTI, Kovács Tamás