Megtudjuk, miért zuhant össze a magyar ipar

2017.09.11
Portfolio.hu
A múlt hetinél lényegesen csendesebb időszakra számíthatunk a piacok szempontjából, de persze így is folytatódik a jegybanki golyózápor a svájci és a brit kamatdöntésekkel. Közben itthon a meglepően gyenge júliusi ipari termelési statisztika hátterét közli a KSH.


Az EKB kamatdöntő ülése után és a Fed aktuális lépése előtt egy szusszanásnyi szünetet kapnak a héten a piacok. Szeptember második felében aztán újra jön majd a tűzijáték, de ezzel majd egy hét múlva foglalkozunk.

Megtudjuk, miért zuhant össze a magyar ipar


Hétfőn nincs igazán említésre méltó adatközlés, itthon az MNB publikálja az értékpapírok szokásos tulajdonosok szerinti megoszlását. Ez egyáltalán nem piacmozgató adat, inkább csak érdekességként érdemes megemlíteni.

Kedden itthon a szokásos három hónapos aukció jön, melyen hetek óta újabb és újabb rekordokat dönt a hozam, legutóbb már mínusz 0,02 százalékra esett a jegyzés. Van rá esély, hogy a következő hetekben további hozamcsökkenést látunk majd, főleg akkor, ha a hónap második felében az MNB további lazítás mellett dönt. Külföldön a brit kiskereskedelmi forgalom adata jelenik meg, a szigetországban továbbra is a Brexit-tárgyalások határozzák meg a hangulatot, a gazdaság kapcsán is folyton az a kérdés, hogyan hat majd rá az EU-ból való kilépés a különböző forgatókönyvek mellett.

Magyar szempontból szerdán jön a legfontosabb adat, hiszen a KSH közli a júliusi ipari termelés felülvizsgálatát. A múlt héten publikálta a statisztikai hivatal, hogy meglepetésre csak 0,2% volt a növekedés az iparban, ez hó/hó alapon 4,2%-os visszaesést jelentett. Ennek a kiábrándító adatnak a hátterét ismerhetjük most meg. Egyelőre az első becslés alapján azt lehet gyanítani, hogy elsősorban szezonális hatásnak köszönhető az ipar nyári visszaesése, korábban azonban ez tipikusan augusztusban következett be, ezért okozott kellemetlen meglepetést az adat. Szintén szerdán publikálja az MNB a friss adatot a statisztikai mérlegéről, melyből általában a kormány tartalékának számító kesz-számla egyenlege a legérdekesebb.

Csütörtök délelőtt az ÁKK az immár szokásos kötvényaukcióját tartja, melyen kiderül, hogy a hosszú aukciós hozamok is tovább tudnak-e csökkenni történelmi mélypontjukról. A nemzetközi színtéren sokkal mozgalmasabb lesz ez a nap, hiszen a svájci és a brit jegybank is kamatdöntő ülést tart, Kínából is fontos adatok jönnek, az USA-ban pedig az inflációs adat mozgathatja meg a dollár árfolyamán.

A hétvége előtt pénteken jön még egy magyar építőipari statisztika, illetve a tengerentúlon az ipari termelés friss adatát közlik a hatóságok.

A makroadatok mellett továbbra is az észak-koreai fegyveres konfliktusról szóló hírek mozgathatják meg a hangulatot a héten, illetve a jegybankok (főleg a Fed és az EKB) felől érkező nyilatkozatokra lehet érdemes figyelni.

A címlapkép forrása: Kisbenedek Attila/AFP